Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Somali parlamentosunda kadın milletvekili sayısı tartışması

Somali hükümetinin, gelecek ay yapılacak parlamento seçimlerinde kadın milletvekili oranını yüzde 14'ten yüzde 30'a yükseltme kararı ülkede tartışma yarattı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-13 12:11:56

Somali parlamentosunda kadın milletvekili sayısı tartışması

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, hükümet ve Birleşmiş Milletler (BM), 23 Ekim-10 Kasım tarihlerinde yapılacak parlamento seçimlerinde kadın milletvekili temsil oranının yüzde 14'ten yüzde 30'a yükseltilmesini desteklerken, Alimler Birliği ve etkin kabile şeyhleri gibi bazı kesimlerin itirazı ülkede tartışmalara neden oldu. 

Hasan Şeyh Mahmud, birçok kez kararın arkasında olduğunu belirtirken, hükümetin de şu an yürürlükte olan 2012'deki geçici anayasaya göre atılan bu adımda kararlı olduğunu vurguladı.

BM Somali Özel Temsilcisi Michael Keating de hükümetin parlamentoda kadın temsil oranını yükseltme yönündeki kararını memnuniyetle karşıladı.

Keating, hükümetin bu adımından övgüyle bahsederken, şu an kabilelerin etkin olduğu seçim sistemini eleştirerek, "Gelecek seçimler, 2020'de halk seçimlerinin önünü açacak." ifadelerini kullandı.

Bu arada seçimin yaklaşması nedeniyle yerel idareler, illerdeki aday listelerini seçim kuruluna iletirken, parlamentodaki kadın milletvekillerinin temsil oranını denetlemekten sorumlu "Dolaylı Seçim Kurulu", listelerde kadın adaylara tahsis edilen oranın düşük olmasından dolayı bu listeleri kabul etmedi.

Kurul, yerel idarelerden, listelerin kadın aday sayısının yüzde 30'u bulacak şekilde yeniden düzenlenmesini talep etti.

ALİMLER BİRLİĞİ VE KABİLELERDEN TEPKİ

Somali Alimler Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, kadın temsil oranının yükseltilmesine karşı çıkılarak, kadının siyasi hayata büyük oranda dahil edilmesinin Somali toplumunun gelenek ve göreneklerine aykırı olduğu, bu durumun ülkenin kültürünü olumsuz etkileyeceği belirtildi.

Ülke siyasetinde etkin olan bazı kabileler de yüzde 30 oranına tepki gösterdi.

KADINLAR TEPKİDEN RAHATSIZ

Somalili kadın siyasetçiler ise Alimler Birliği ve kabile şeyhlerinin muhalefetinden rahatsız olduklarını dile getirdi. 

Haber Ara