Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Soçi'de gündem yeni anayasa

Toplamda 600 davetlinin olduğu, Soçi'de gerçekleştirilecek Suriye Ulusal Diyalog Kongresi bugün sabah saatlerinde başlayacak.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-30 09:30:06

Soçi'de gündem yeni anayasa

Cenevre-9 görüşmelerinin de çözümsüzlükle sonuçlanmasının ardından Suriye'de siyasi çözüm için gözler Soçi'de başlayan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi'ne çevrildi. Garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran, taraflar bir araya getirilmeden önce son değerlendirmeleri yaptı. Toplantılarda Türk heyetine Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık ediyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın da katılacağı toplantıya yaklaşık bin 600 kişi davet edildi. Davetli listesi üzerinde hassas bir çalışma yürüten Ankara, PKK/PYD'den katılımını engelledi.

MUHALEFETİN ÇATI ÖRGÜTLERİ YOK

Suriye muhalefetinin çatı örgütleri olarak görülen Ulusal Koalisyon ve Müzakere Yüksek Komitesi heyeti toplantıya katılmayacağını açıkladı. Suriye Türkmen Meclisi başta olmak üzere Türkmenlerden ise temsilciler hazır bulunacak. ABD, İngiltere ve Fransa ise Kongre'ye gözlemci göndermeyeceklerini duyurdu.

MEKİK DİPLOMASİSİ ÖNE ÇIKACAK

Soçi'de, yeni anayasanın yazımı için anayasa komisyonu kurulması bekleniyor. Ancak Suriye'de siyasi çözüm için gerekli talepler karşılanmış değil. Bunların başında da Esed'in bombardımanlarını sürdürmesi geliyor. Tarafların aynı masada buluşturulması beklenmiyor. Mekik diplomasisiyle anayasa komisyonunun kurulmasına çalışılacak.

Yeni Şafak'ın haberine göre Muhalifler, Rusya'nın kendi muhalefetini oluşturma çabasında olduğunu ve komisyonun kimlerden oluşacağının net olmayışının da Soçi'nin meşruiyetinin sorgulanmasına neden olacağını savunuyor.

SÖZLERİNİ TUTMADAN OLMAZ

Soçi'ye katılmama kararı alan Suriyeli muhalif gruplar, siyasi çözüm için adım atmadan önce Cenevre ve Astana'da karara bağlanan tutukluların serbest bırakılması, insani yardımların önünün açılması, saldırıların durması gibi alınmış kararların hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar. Muhaliflerin garantörü olan Türkiye ise Soçi'ye gelerek bu tavırlarını masada koymalarını. Dün de son ana kadar ikna turları ve muhaliflerin aralarındaki toplantıları sürdü. Muhaliflerin bir diğer talebi de yeni Suriye anayasasının yazılması ve bağımsız seçimlerin yapılmasını öngören 2254 sayılı kararına uyulması. Muhalifler, Rusya ve İran'ın rejime daha fazla baskı yapmasını istiyor.

ÖSEL UÇAKLA GİTTİLER

Türkiye'den muhalefet heyetinden yaklaşık 250 kişi özel uçakla Soçi'ye gitti. Heyette Türkmenlerin yanı sıra Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) temsilciler de yer aldı. Soçi'ye giden muhalifler, Türkiye'nin garantör olduğu bu toplantıda masaya gelerek taleplerini dile getireceklerini, anayasa komisyonu kurulmadan anayasa yapılamayacağını kaydettiler. Muhalifler, yeni anayasada haklarını korumak istediklerini vurgularken, Soçi'deki görüşmelerin BM gözetimi altında olacağına dikkati çekiyor. Türkmenler de yeni anayasada Türkmenlere hukuki statü istiyor.

Haber Ara