Dolar

32,3573

Euro

34,7922

Altın

2.394,71

Bist

10.271,34

'Sırbistan Kosova'dan vazgeçsin'

BM Güvenlik Konseyinde Kosova ve Sırbistan arasında karşılıklı suçlama yapıldı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-26 14:22:55

'Sırbistan Kosova'dan vazgeçsin'

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre BM Güvenlik Konseyinin dünkü oturumunda Kosova'ya ait üç aylık rapor görüşüldü. Oturumda Kosova'yı ABD Büyükelçisi Vlora Çitaku, Sırbistan'ı ise Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İvica Daçiç temsil etti. Bu oturuma da iki ülke temsilcilerinin atışmaları damgasını vurdu.

Kosova'nın ABD Büyükelçisi Vlora Çitaku Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmasında, “Kosova ileriye gitmekte kararlıdır, fakat Sırbistan Kosova'dan vazgeçmelidir. Kosova'da öldürülen çocukların çoğu için şimdiye kadar hiç kimse yargılanmamıştır, oysa bu suçları kimin işlediğine dair deliller vardır” dedi.

Diğer yandan Sırbistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı İvica Daçiç, etnik temizlemenin Sırplara karşı Arnavutlar tarafından yapıldığını belirtti.

BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuşan Sırp yetkilisi Daçiç, Kosovalılara karşı etnik temizleme ya da soykırım olmadığını ifade etti.

Daçiç, kendilerine karşı soykırım işlendiğini iddia etmelerinin şaşırtıcı olduğunu, çünkü Arnavutların 1999 yılından önceye kıyasla dört defa fazla olduğunu, Sırplar sayısının ise azaldığını ileri sürdü.

Daçiç, Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasını isteyerek, bunun öyle adlandırdığı Kosova ve Metohiya'da hakların korunması enstrümanını teşkil ettiğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyinde ABD Temsilcisi de yaptığı konuşmasında entegrasyon yoluna devam etmesi için Kosova'nın Karadağ ile sınır anlaşmasını onaylaması gerektiğini belirtti.

ABD temsilcisi aynı zamanda Kosova ve Sırbistan arasında müzakerelerden de söz ederken, Priştine ve Belgrat'a anlaşmaları uygulamalarına çağrı yaptı.

"Kosova-Sırbistan anlaşmalarına ait normalleşme ritmi yavaşlamıştır. Bu anlaşmaların uygulanması uzun zamandır ertelenmektedir
” şeklinde konuşan ABD temsilcisi, ülkesinin taraflardan müzakerelere devam etmelerini istediğine vurgu yaptı.

Haber Ara