Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuciç, yerel polisle Sırp protestocular arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken basına verdiği röportajında, Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin eylemleri nedeniyle olayların kontrolden çıkabileceği konusunda uyardı.
Sırp TV kanalı Pink'e konuşan Vucic, “Kosova ve Metohija'daki en zor durum henüz gelmedi. Albin Kurti'nin provokatif eylemleri ve son derece sorumsuz davranışları sayesinde şimdiye kadar görmediğimiz bir şey.”
"ZELENSKİ OLMAYI HAYAL EDİYOR"
Sırp lider, ayrılıkçı eyalette "genel güvensizlik, istikrarsızlık" ve "büyük çatışmalardan" endişe duyduğunu söylerken şöyle devam etti:
"Her şeye sebep olan Kurti'nin yaşamak için emekli olmak istemediğini biliyorum çünkü Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski olmayı özlüyor ve bunu hayal ediyor".
Vuciç, çok sayıda Avrupalı elçinin kendisiyle temasa geçerek Kosova'da yerel polisle bölgenin kuzey kesiminde çoğunluğu oluşturan etnik Sırplar arasında çıkan şiddetli çatışmalarla ilgili duydukları endişeyi dile getirdiğini kaydetti.
KOSOVA OLAYLARI
Ülkede bir belediye binasını koruyan kolluk kuvvetleri, yeni seçilen Arnavut belediye başkanının ofisine girmesini engellemeye çalışan protestocuları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanmış, çıkan olaylarda çok sayıda kişi yaralanmıştı.
Kosova'daki olaylar, yerel Sırpların kendi çıkarlarını temsil etmeyen Arnavut partilerinden yeni belediye başkanlarıyla çalışmak istemezken, toplam katılımın yalnızca yüzde 3,47 olduğu dört kuzey belediyesindeki seçimleri boykot etmesi sonrasında gelişti.
Çatışmaların devam ederken, Sırbistan ordusu yüksek alarma geçirilerek bazı birimleri bölge sınırına yaklaştırıldı. Gelişmeyle ilgili açıklamada bulunan Sırp Savunma Bakanı Milos Vuceviç, "Kosova'daki Sırp toplumuna karşı terörün yaşandığı açık" dedi.
Bu arada, ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere bir dizi Batılı ülke, olaylarda Kosova yönetimini güç kullanması nedeniyle kınarken, yerel makamları “derhal geri adım atmaya ve gerilimi düşürmeye” çağırarak sert uyarılarda bulundu.
Kosova, ABD ve birçok müttefikinin desteğiyle 2008 yılında tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etmişti. Ayrılan bölge, Rusya, Çin ve Sırbistan da dahil olmak üzere birçok ülke tarafından hala tanınmıyor.
Kaynak: Russian Today