Dolar

32,4016

Euro

34,7537

Altın

2.434,31

Bist

10.082,77

Sınırında tatbikat! Iraklı askerler de katılıyor

Başbakan Binali Yıldırım, Irak sınırında tatbikat yapıldığını ve Iraklı subayların da katılacağını açıkladı.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-25 11:31:33

Sınırında tatbikat! Iraklı askerler de katılıyor

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Başbakan Yıldırım Irak sınırında sürdürülen tatbikata Iraklı subayların da katılacağını belirtti. IKBY referandumu öncesinde başlayan tatbikatın 'savaşa mı giriyoruz' yorumlarına sebep olduğuna ilişkin sorulara ise "Savaşa girmiyoruz, tedbir alıyoruz. Irak sınırındaki tatbikata Iraklı subaylar da katılacak" şeklinde cevap verdi.

İşte Başbakan'ın açıklamaları:

"SINIRDAKİ TATBİKATA IRAK DA KATILMA KARARI ALDI"

Artık bu kadar, bunlar yaşandıktan sonra Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin gördükleri izolasyona rağmen, iyi niyet ve gayretin bundan sonra devam etmesi söz konusu değil. Bu işte inat edenler aslında kendi halklarının geleceğini karartıyorlar. Vatandaşlarımıza uyarılar da yaptık. Sınırdaki tatbikata Irak da katılma kararı aldı. Başka yapılacak işler de var. Detayları burada söylememe gerek yok. Bugünlerde Genelkurmay Başkanımız Tahran'a bir ziyeret yapacak. Cumhurbaşkanımızın da Tahran'a ziyareti var. İran, Türkiye, Irak bu krizin büyümeden çözülmesi yönünde bütün gayretimizi göstereceğiz.

"BARZANİ'NİN OTORİTE SIKINTISILARI VAR"

Barzani kişisel nedenlerle bu adımı attı. Gelecek yıllarda seçimi var ve bugüne kadar da zaten orada parlamentoyu toplayamayan bir otorite ile ilgili sıkıntıları var. Bir konsolidasyon yapma ihtiyacı duyduğunu düşünüyorum. Bir de gaz verenler var. Gaz verenler işler yolunda gitmezse hiç tanımazlar.

Türkiye daha önce de bunu söyledi. Bizim için güney karar hudutlarımızda bir statü değişikliği, yeni bir oluşum, ister Irak ister Suriye'de kabul edilemez. Bununla ilgili her türlü müdahale hakkımızı ikili ve uluslararası anlaşmalara bağlı olarak saklı tutuyoruz. ABD Başkanı, Cumhurbaşkanımız ile yaptığı toplantıda bu referandumun yapılmaması gerektiğini kamuoyuna açıkladılar ama ABD'de başka yetkililer "ertelensin" dedi. Bizim dediğimiz ne bugün ne sonra. Hiçbir şekilde meşru değildir, kabul edilemez, yapılmamalıdır.

"İSRAİL'İN KENDİ HESAPLARI VAR"

İsrail'in kendi hesapları var. İç sorunları var. Oradan yapılan açıklamalar, kuvvetli, resmi açıklamaya dönüşmedi. Bunda şaşılacak bir şey yok. İsrail, konumunu güçlendirmek için konjonktürel açıklamaları yapıyor. Bu da dikkatlerden kaçmıyor.

Biz savaşa girmiyoruz. Güvenlik tedbirimizi alıyoruz. Afrin'de bir çatışmasızlık alanı oluşturmak için adım atıyoruz. Bunları "savaş" diye nitelemek hata olur.

Haber Ara