Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Sığınmacı sorunu ekonomik krizden daha büyük'

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter-Steinmeier, Avrupa'da sığınmacı sorununun ekonomik krizden daha büyük bir sorun olduğunu belirtti.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-30 04:49:46

'Sığınmacı sorunu ekonomik krizden daha büyük'

Sputnik'te yer alan habere göre: Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias'ın daveti üzerine Atina'ya gelen Steinmeier, Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'a ziyaretlerinin ardından Kocias ile bir araya geldi. 

Steinmeier, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından Kotzias ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Yunan makamlarıyla olan temaslarında iki ülke ilişkilerinin yanı sıra ekonomik kriz ve sığınmacı sorununun ele alındığını belirtti.

"Avrupa'da sığınmacı sorununun, ekonomik krizden daha büyük bir sorun olduğunu" ifade eden Steinmeier, "Bu, tüm Avrupa için toplu halde mücadele edilerek kazanılması gereken bir iddia" dedi.

'TÜRKİYE İLE TEMAS KURULMALI'

Steinmeier, sığınmacı sorununun geçiş ülkelerindeki sorunlar ortadan kaldırılmadan çözülmesinin mümkün olmayacağını belirterek, "Soruna sadece bir ülke ile çözüm bulunamaz. Anlayış farklılıkları ortadan kaldırılarak, sorunlarla Avrupa sınırlarında mücadele edilmeli. Göçmen akınlarını daha iyi şekilde düzenleyecek bir anlaşmaya varabilmemiz için, Avrupa ülkelerinin komşularının hangi ülkeler olduğunu görmeliyiz. Bu konuda anahtar rolü bulunan Türkiye ile temas kurulması ve görüşülmesi ihtiyaç" dedi. 

Sığınmacı sorununa Avrupai bir çözüm bulanması gerektiğini ifade eden Steinmeier, bu konuda tüm AB ülkelerinin kendi sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini kaydetti.

'SURİYE KONUSUNDA SİYASİ ÇÖZÜM BULUNMALI'

Steinmeier, "Ağırlık adil şekilde dağılmalı. Sorumluluğu herkes birbirinin üzerine atarsa çözüm olmaz. İnsanları göçe zorlayan nedenlerle mücadele edilmeli. Suriye konusunda farklı görüşleri birleştirecek siyasi bir çözüm bulunması önemli. İlkeler temelinde Suriye'nin uygulayabileceği bir çözüm bulmayı başarır ve geçici bir hükümet kurulmasını sağlayabilirsek bu büyük mutluluk olacak" diye konuştu.

YUNANİSTAN: KAYIT İŞLEMLERİ TÜRKİYE'DE YAPILMALI

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias, Avrupa'da yaşanan göçmen kriziyle mücadelede alınacak tedbirlerin Yunanistan'ın egemenlik haklarının ihlal etmesine izin vermeyeceğini belirterek, "Göçmen sorunu Yunan egemenliğinin ihlal edilmesine bahane olmayacak" dedi. 

Avrupa'ya olan göçmen akınında insan hayatının tehlikeye girmemesi için göçmenlerin kayıt işlemlerinin Türkiye'de yapılması gerektiği görüşünü dile getiren Kotzias, göçmen akınıyla kesin şekilde başa çıkılması için Suriye'deki savaşın durması gerektiğini kaydetti.

Haber Ara