AA'nın haberine göre: AB Komisyonu, Schengen Anlaşması'nı kurtarmak için, üye devletlerin başlattıkları sınır kontrollerini sene sonuna kadar bitirmesini öngören bir yol haritası yayımlarken, başarısızlığın maliyetinin yıllık 18 milyar avroyu bulabileceği uyarısında bulundu.
Yeni önlemler içermeyen yol haritasında üye devletlerden mevcut AB kanunlarına uyması ve sığınmacıların bir ülkeden diğerine gitmesini sağlayan yaklaşıma son vermeleri istendi.
Yunanistan'ın 12 Mayıs'a kadar sığınmacıların diğer ülkelere gitmesine izin vermekten ziyade, sınırlarında daha iyi bir kontrol sağladığını göstermesi gerektiği belirtildi. Aksi halde, AB'nin Yunan sınırında kontrole başlayarak Yunanistan'ın Schengen üyeliğini askıya almasının söz konusu olacağı açıklandı.
Yol haritasında, kurulması planlanan AB Sınır ve Sahil Muhafız Birliği'nin Ağustos ayında operasyonel olması ve "genel durumun izin vermesi halinde istisnai güvenlik önlemlerine Aralık 2016'da son verilmesi" istendi.
Planın başarısız olması halinde ise senelik 18 milyar avroya kadar bir maliyetinin olacağı, 13 milyon turist kaybı yaşanacağı uyasında bulunuldu.
"Schengen bizim birliğimiz demek. Eğer dış sınırlarımızı koruyamazsak, içeride özgürce seyahat edemeyiz"
AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopoulos, planın açıklandığı basın toplantısında, "Schengen bizim birliğimiz demek. Eğer dış sınırlarımızı koruyamazsak, içeride özgürce seyahat edemeyiz" dedi.
Uluslararası Göç Örgütü'ne göre, bu yıl 1 Mart'a kadar Avrupa'ya Yunanistan ve İtalya üzerinden 135 binden fazla sığınmacı girdi. Balkan ülkeleri sürekli artan sayı karşısında sınır güvenliklerini artırırken AB üyeleri Almanya, Macaristan, Danimarka, Slovenya, İsveç ve Belçika sınır kontrollerine başlama kararı almıştı.
Geçen sene bir milyondan fazla kişinin giriş yaptığı Avrupa ülkeleri, eğer önlem alınmazsa 2017 sonunda kadar bu sayının üç milyonu bulmasını bekliyor.
Sığınmacı krizine dair çözümler 7 Mart'ta Brüksel'de AB-Türkiye Zirvesi'nde ele alınacak.