İngiltere Halk Sağlığı Kurumunun raporuna göre, 100 bin kişi içinde Kovid-19, en çok siyahi etnik gruplarda (kadınlarda 486, erkeklerde 649), en az da beyazlarda (kadınlarda 220, erkeklerde 224) görüldü.
Can kaybı bakımından ise Bangladeş kökenlilerin ölüm riski, beyaz İngilizlere göre yaklaşık 2 kat olarak belirlendi.
Çin, Hindistan, Pakistan, diğer Asya kökenliler ile Karayipliler ve diğer siyahilerin ölüm riskinin de beyaz İngilizlere oranla yüzde 10-50 daha yüksek olduğu tespit edildi.
Siyahiler ve Asyalıların virüsü kapma ve ölüm riskinin beyazlardan daha fazla olmasında kentsel alanlarda yaşama, aşırı kalabalık evlerde oturma, yoksun bölgelerde yaşama ve kendilerini daha yüksek riske maruz bırakan işlerde çalışma gibi unsurların etkili olabileceği değerlendirildi.
Ayrıca bu kesimlerin kültür ve dil farklılıkları dolayısıyla sağlık hizmetlerine erişimde de ek engellerle karşı karşıya oldukları ifade edildi.
Sağlık Bakanı Matt Hancock, beyaz olmayan bir etnik kökenden gelmenin virüste "önemli bir risk faktörü" olduğunu söyledi.
Kovid-19'dan 39 binden fazla kişinin öldüğü İngiltere, can kaybı sayısı bakımından Avrupa'da birinci, dünyada da ABD'den sonra ikinci sırada bulunuyor.
Ülkede siyahiler ve Asyalıların yeni tip koronavirüsten daha fazla etkilendiği biliniyordu.
ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
İngiltere'de yeni tip corona virüs (covid-19) nedeniyle ölenlerin sayısı 324 artarak 39 bin 369'a çıktı.
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 135 bin 643 test yapılırken, toplam test sayısı mükerrerler dahil 4 milyon 615 bin 146'ya yükseldi.
Ülkede son 24 saatte Kovid-19 nedeniyle 324 kişi daha hayatını kaybederken, toplam sayı 39 bin 369'a yükseldi. Vaka sayısı da 1613 artarak 277 bin 985'e ulaştı.
ABD'den sonra ikinci sırada
İngiltere, Kovid-19 kaynaklı can kaybı sayısı bakımından Avrupa'da birinci, dünyada da ABD'den sonra ikinci sırada bulunuyor.
İlk etapta "toplumsal bağışıklık kazanılması amacıyla virüsün kontrollü yayılması" stratejisini izleyen İngiliz hükümeti, ölü sayısının yaklaşık 300 bin olabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından geri adım atmıştı.
İngiltere'de 23 Mart'ta başlayan kısıtlamalarda 13 Mayıs'ta kısmi gevşemeye gidilerek egzersiz için dışarı çıkışlara getirilen sınırlama kaldırılmış, inşaat ve imalat sektörü işçileri gibi evden çalışmaları mümkün olmayan kişilerin de iş başı yapmalarına izin verilmişti.
Gevşeme adımlarının ikinci aşamasında, 1 Haziran itibarıyla ilkokulların açılmasına ve profesyonel spor müsabakalarının başlamasına, 15 Haziran'da ise tüm perakende mağazaların açılmasına karar verilmişti.
İki metrelik sosyal mesafe, Kovid-19'un bulaşma riskine karşı daha etkili
En az iki metrelik sosyal mesafenin, yeni tip corona virüsün (covid-19) bulaşma riskini azaltmada daha etkili olduğu belirtildi.
Sonuçları Lancet dergisinden yayımlanan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından finanse edilen çeşitli çalışmaların analiz edildiği araştırmada, 16 ülke ve 6 kıtada 172 gözlemsel çalışma incelendi.
Dünyanın çeşitli üniversitelerinden uzmanlar, aynı virüs ailesinden gelen Kovid-19, Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) ve Orta Doğu Solunum Sendromu'na (MERS) ilişkin 7 bin 782 kişinin katıldığı 9 çalışmadan edinilen veriyi analiz etti.
Çalışmada, enfeksiyon riskinin bir metreden fazla sosyal mesafede yüzde 2,6, bir metreden az mesafede ise yüzde 12,8 olduğu tespit edildi.
Sosyal mesafenin iki metre olmasının, virüse karşı daha etkili olduğu vurgulanan çalışmada ayrıca, virüsün, maskesiz bulaşma riski yüzde 17,4 iken, maske takıldığında bu oranın yüzde 3,1'e düştüğü kaydedildi.
Diğer yandan, virüsün, göz koruması olmadan bulaşma riski yüzde 16 iken, gözün korumasıyla yüzde 5,5'e gerilediği ifade edildi.