Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

S-400 hazımsızlığı sürüyor: ABD’li yetkililerden, Erdoğan’a çirkin iftira!

Bütün yaptırım ve tehditlere rağmen, Türkiye’yi Rus S-400 hava savunma füze sistemini almasını önleyemeyen ABD, şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı çirkin karalama kampanyası başlattı. Reuters'a konuşan ve ismini vermeyen Amerikalı yetkili, “Erdoğan, kendi hava kuvvetlerine güvenmiyor' derken, başka bir ABD’li ise, “Erdoğan, S-400’ü kendisini korumak için aldı” iftirasında bulundu.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-18 14:44:02

S-400 hazımsızlığı sürüyor: ABD’li yetkililerden, Erdoğan’a çirkin iftira!

Bütün yaptırım ve tehditlere rağmen, Türkiye'yi Rus S-400 hava savunma füze sistemini almasını önleyemeyen ABD, şimdi de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı çirkin karalama kampanyası başlattı. Reuters'a konuşan ve ismini vermeyen Amerikalı yetkili, “Erdoğan, kendi hava kuvvetlerine güvenmiyor" derken, başka bir ABD'li ise, “Erdoğan, S-400'ü kendisini korumak için aldı” iftirasında bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) bazı yetkililer, Başkan Donald Trump'ın Türkiye'yi Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini almamaya ikna edememesinde 15 Temmuz darbe girişiminin etkisi olabileceğini söyledi.

Reuters haber ajansının özel haberine göre S-400'lerin satın alınmasında ABD - Türkiye ilişkilerinin kötüleşmesi ve Rusya'nın Ankara üzerinde etkisini artırmasının rol oynadığını kabul eden ABD'li kaynaklar, Trump yönetimi içerisinde bir başka senaryonun da temelini attığını açıkladı.

Amerikalı yetkililer, Türkiye'nin 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde büyük rol oynayan kendi hava kuvvetlerine karşı temkinli olmasının kendisini hava savunma sistemlerini bir Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesinden almaktansa Rusya'dan almaya itmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Uzmanlar, geçtiğimiz cuma gününden itibaren teslim edilmeye başlanan S-400'lerin, Türk Hükümetine kendi uçakları ile yapılacak herhangi bir saldırıyı ABD yapımı Patriot sistemlerinden daha iyi savuşturacağını söylüyor.

Türkiye'ye teklif edilen Patriot füzelerinde ise Türkiye'nin hava kuvvetleri jetleri gibi NATO savaş uçaklarına karşı "dost ateşi" açılmasını önlemeye yardımcı olacak güvenlik tedbirleri olacaktı.

ABD'Lİ YETKİLİ: TÜRKİYE KENDİ
HAVA KUVVETLERİNE GÜVENMİYOR

Reuters'a konuşan Amerikalı yetkililerden biri şu soruyu soruyor: "Kendinize sormanız gerek: Erdoğan gerçekten neden Rus sistemini istiyor? Erdoğan, kendi hava kuvvetlerine güvenmiyor."

Aralarında bir savunma görevlisinin de bulunduğu diğer yetkililer de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın S-400 motivasyonuna ilişkin aynı teoriyi öne sürüyor. Yetkililerden biri, "Erdoğan'ın Rus sistemini sadece kendisini korumak için istediğini belirten konuşmalar var. NATO'ya entegre bir sistem istemiyor." şeklinde konuşuyor.

Üst düzey bir Türk yetkili ise hava kuvvetleri ile ilgili herhangi bir endişenin S-400'leri satın alma kararında etkili olduğu iddialarını reddederken ordudakiler de dahil olmak üzere darbe destekçilerinin tamamının temizlendiğini söylüyor. Türk yetkili Amerikalı yetkililerin teorileri sorulduğunda, "Türkiye herhangi başka bir darbe girişimi konusunda endişelenmiyor ve kendi ordusu ile pilotlarına güveniyor." cevabını veriyor.

S-400 anlaşması konusunda bilgi sahibi bir başka Türk yetkili, Ankara'nın her zaman Patriot satın almak istediğini ancak Rusya'nın S-400'lerine dönmek zorunda kaldığını ekliyor: "Patriot'ların istendiği konusunda belirsizlik yoktu. Ancak ABD Obama'nın başkanlığı boyunca anlaşmayı geciktirici bir tavır takındı."

TRUMP: OBAMA GEÇERLİ
BİR ALTERNATİF SUNAMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin S-400'leri satın aldığını çünkü Rusya'nın daha iyi bir anlaşma yaptığını ve Türk yetkililerin ABD ile Patriot fiyatlandırması, ortak üretim ve teknoloji transferi konusunda zor zamanlar yaşadığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump ise Erdoğan'ı açıkça savunarak Ankara'nın Rus sistemini aldığını çünkü selefi Barack Obama'nın artık çok geç olana kadar Türkiye'ye geçerli bir alternatif önermede başarısız olduğunu ifade etti.

Trump'ın açıklamalarına rağmen S-400'lerin Türk tarafınca satın alınmasının ardından S-400'leri tehdit olarak gören Pentagon, Çarşamba günü yapılan açıklama ile Türkiye'ye jet satışı planını bırakacağını duyurdu.

15 TEMMUZ DARBE
GİRİŞİMİ VE JETLER

Türk hava kuvvetleri pilotları püskürtülen darbe girişiminde önemli rol oynadı. Jetler ve helikopterler Türkiye Millet Meclisi binasını bombaladı ve Erdoğan'ın içinde bulunduğu hükümet uçağını tehdit etti. Darbe saatler içinde bastırıldı; ancak 251 kişi hayatını kaybetti bin 500 kişi ise yaralandı.

Haziran ayında ise Hava Kuvvetleri Eski Komutanı Akın Öztürk darbeye dahil olduğu suçlamasıyla yargılanarak 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı.

“S-400'LER NATO UÇAKLARINA KARŞI TASARLANDI”

Amerikalı yetkililerden biri, S-400 hava savunma sistemlerinin NATO uçaklarına karşı tasarlandığını söylüyor.

Öte yandan Erdoğan'ın kendi ordusuna karşı güvensizlik yaşadığı teorisinin savunucuları bile S-400'lerin satın alınmasının arkasında kesinlikle başka faktörlerin etkili olduğunu kabul ediyor.

Rusya'nın Orta Doğu üzerinde gücünün artması, Suriye'deki iç savaşa ilişkin Ankara ve Washington arasında oluşan çatlaklar ve hatta Erdoğan'ın ABD tarafından yapılan S-400 anlaşmasından geri çekilme baskısına karşı 'gurur yapmasının' bu faktörler arasında yer aldığı düşünülüyor.

Ayrıca ABD'nin, Türkiye tarafından darbeyi tasarlamakla suçlanan ve Pensilvanya'da yaşayan Fethullah Gülen'i yargılanmak üzere iade etmemesinin Erdoğan'ı kızdırdığı öne sürülüyor. Gülen ise darbeyi tasarladığı suçlamalarını reddediyor.

Haber Ara