Dolar

32,2362

Euro

35,0033

Altın

2.502,08

Bist

10.643,58

'Rusya ve İran, sınırsız fırsatlara sahip'

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, işbirliği konusunda Rusya'ya önemli mesajlar verdi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-01-22 07:10:10

'Rusya ve İran, sınırsız fırsatlara sahip'

Sputnik'te yer alan habere göre; İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, başta nükleer olmak üzere birçok alanda Rusya'yla işbirliğini geliştirmeye odaklandıklarını, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğin parlak geleceğe sahip olduğunu söyledi.
 
Davos'taki Uluslararası Ekonomik Forum'u ziyaret eden Zarif, Rusya'yla ilişkilerin bugününü ve geleceğini değerlendirdi. 

‘RUSYA BİZİ YALNIZ BIRAKMADI'

Yaptırımlar kalktıktan sonra, Rusya dahil birçok ülkeyle ekonomik işbirliği için İran'a büyük fırsatlar açılıyor. Bu bağlamda Rusya ve İran arasındaki işbirliğinin hangi alanlarda daha umut verici olduğunu düşünüyorsunuz? 

İran ve Rusya, kesinlikle iyi ilişkilere sahip. Rusya, yaptırımlar döneminde bizi yalnız bırakmadı. Rusya, ekonomik işbirliğini genişletmek için şimdi İran'a stratejik olarak yerleşti. Rusya'dan geniş yelpazede yatırım bekliyoruz. En önemlisi de nükleer endüstridir. Rusya, Buşehr'de nükleer santrali inşa etti ve yakında yeni santralin yapımı başlayacak. Demiryolları alanında büyük beklentilerimiz var. Yeni bir fabrika daha inşa edilecek. Yani işbirliğimiz geniş bir yelpazede devam ediyor.

Ticaret alanında da Rusya ve İran için büyük fırsatlar var. Özellikle son olaylar açısından bakıldığında, İran'ın tarım ürünleri ve gıda alanında sunabilecek imkânları var. Rusya'yla bu alanda çalışmaları yürütüyoruz. Askeri, siyasi, diplomatik, bölgesel işbirliğimiz var. Suriye konusunda işbirliğimiz var.

‘PUTİN'İN ZİYARETİ ÇOK BAŞARILIYDI'

Peki ya petrol sektöründe?

Petrol sektöründe de var. İşbirliğimizin geleceği için sınırsız fırsatlar var. Finansal alan, bankacılık alanı, Ruslarla işbirliği için olası alanlardır. Rusya da aktif olarak bu konularda çalışıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'ı ziyaret etti ve bu çok başarılı bir ziyaretti. Çok sayıda anlaşma imzaladık ve uygulama üzerinde çalışıyoruz. Yani Rus-İran ekonomik ilişkilerin parlak geleceğe sahip olduğunu görüyorum.

‘HESABINI BİLE ŞAŞIRDIM' 

Yakında karşılıklı ziyaretler planlanıyor mu?

O kadar çok ziyaret var ki hesabını bile şaşırdım.

Peki ya üst düzeyde?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yakınlarda İran'ı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Ruhani de biri Astrahan'da diğeri Ufa'da olmak üzere iki kez Rusya'yı ziyaret etti. Ruhani'nin görevde bulunduğu son 2,5 yılda, iki ülke arasında üst düzeyde 6-7 görüşme oldu.

Haber Ara