Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Rusya-Ukrayna savaşın eşiğinde mi?

Rusya'nın Ukrayna'nın gemilerine el koyması ve Ukrayna askerlerini gözaltına alması ile başlayan kriz savaşa mı dönüşecek? Her iki ülkede sınıra tank, helikopter ve mühimmat sevkiyatı yapıyor. Ukrayna Azak Denizi üzerinde devriye görevini arttırırken Rusya'nın da Kırım'a S-400 füzelerini konuşlandıracağı belirtiliyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-11-30 14:35:13

Rusya-Ukrayna savaşın eşiğinde mi?

Ukrayna, Rusya'nın gemilerine ateş açıp askerlerine el koyması üzerine Azak Denizi kenarında tatbikata başladı.Kıyı kenti Urzuf'a onlarca zırhlı araç geldi.

Tanklar konvoylarla taşındı.Havalanan helikopterlerin hemen ardından...Gökyüzünde uçaklar belirdi.Helikopterler ve jetlerin aynı kadraja girdiği de oldu.
Ukrayna ordu birlikleri, helikopterle Azak Denizi üzerinde devriye geziyor.
Kiev yönetiminin bir aylık süre için ilan ettiği sıkı yönetim, tüm Karadeniz ve Azak Denizi kıyılarını kapsıyor.
Buna karşılık Moskova, dört yıl önce ilhak ettiği Kırım'a yığınak yapıyor. Kırım Yarımadası'na daha fazla S-400 füzesi konuşlandıracağını duyuran Rusya, ayrıca radar sistemi de kuracak.
Ukrayna Altyapı Bakanlığı, Rusya'nın halihazırda 35 ticaret gemisinin Azak Denizi'ne girişini engellendiğini açıkladı.
Kiev yönetiminin verdiği bilgiye göre, 18 gemi Karadeniz'de Kerç Boğazı'ndan geçmek için bekliyor. Sığ Azak Denizi, Kırım'ın doğusunda ve Rusya yanlısı ayrılıkçılar tarafından ele geçirilen Ukrayna topraklarının güneyinde. Kuzey kıyılarındaki iki Ukrayna limanı Berdyansk ve Mariupol, buğday ve çelik ihracıyla, kömür ithali açısından önemli.

2003'te Rusya ve Ukrayna arasında yapılan anlaşma, iki ülkenin gemilerinin de özgürce bölgede seyredebilmesini öngörüyor. Ancak Rusya geçtiğimiz günlerde Ukrayna limanlarına giren ve çıkan gemileri aramaya başladı. Bu ay başında AB bu konuda önlemler alınacağı uyarısı yapmıştı. Aramalar, Ukrayna'nın geçen Mart'ta bir balıkçı teknesine el koymasıyla başlamıştı. Moskova, Ukraynalı radikallere dikkat çekerek, aramaların güvenlik nedeniyle gerekli olduğunu savunuyor.

Rusya, Kerç Boğazı üzerine inşa ettiği köprünün açılışını Mayıs ayında yapmıştı.
Rusya, 16 Mart 2014'te Kırım'ı topraklarına kattı. Ardından yaklaşık 250 bin Müslüman Kırım Tatarı'nın boykot ettiği referandum gerçekleşti, Rusya Kırım'ı ilhak etti. Batılı ülkeler, Kırım'ın ilhakı nedeniyle Moskova yönetimine yıllardır yaptırım uyguluyor. Yüz binlerce Kırım Tatarı 1944 yılında Sovyet lideri Stalin tarafından anayurtları olan Kırım'dan sürgün edilmiş, yerlerine Ukraynalı ve Rus nüfus yerleştirilmişti.

Son gerilim, dünyayı sarstı. ABD Başkanı Donald Trump, G-20 zirvesinde Rusya lideri Putin'le yapacağı görüşmeyi iptal etti.
Moskova ise, geri adım atacak gibi görünmüyor. Savaş gemileriyle birlikte alı konulan askerler hapse atıldı.

Haber Ara