Dolar

32,2020

Euro

35,0069

Altın

2.504,53

Bist

10.643,58

Rusya Ordusu'nda Suriye isyanı

'Rusya Suriye’ye askeri teçhizat gönderebilir fakat biz Rusya dışında sıcak çatışma bölgelerine gitmeyi reddediyoruz..'

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-19 23:54:28

Rusya Ordusu'nda Suriye isyanı

TİMETÜRK I MUSTAFA ŞAHİN

Rusya'nın Suriye'ye silah, mühimmat ve asker desteği verdiği artık son dönemde sıkça basının gündemine gelmeye başladı. Öyle ki geçtiğimiz günlerde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Suriye'de ABD'nin 'de askeri ürünlerinin olduğunu ve aslında Lazkiye ve Şam'a inen uçakların bu durumu engellemek maksatlı indiğini söyleyerek dünya gündemine oturdu. Ayrıca Rusya Devlet Başkanlığı sözcüsü Dmitry Peskov Suriye kıyılarında yaptıkları deniz tatbikatları hakkında da bilgi vermişti.

Rusya'da yoğun şekilde gündem olan ve Rus askerlerin Suriye meselesine bakışını özetleyen haber ise şu şekilde:

Rus Ordusu'nun Doğu Bölgesi Askeri biriminden Alexey N. Novorossiysk'e (Rusya'nın liman kenti, Suriye'ye giden yardımlar buradan yükleniyor ve yola çıkıyor) gelir. Alexey Rusya'nın Ortadoğu'da ki çıkarları gereği Suriye'ye teçhizat götürdüğünü ve uzun süredir haber alamadığı eski silah arkadaşlarının da Suriye'de olduğunu öğrenir kendisinin ve diğer askerlerin askerlerin Ortadoğu'ya gitmek istemediğini anlatmak için gazete.ru ile ropörtaj yapmak ister.

Alexey ile bir Novorossiysk'de bir kafede buluşmak üzere sözleştik. Ardından Alexey ve yanında 4 paralı asker benimle görüşmek üzere yanıma geldiler, Suriye'ye gitmek ve orada ölmek istemediklerini söyleyerek lafa girdiler ve anlatmaya başladılar.

“17 Ağustos günü bir grup paralı askerle Novorossiysk Tüneli yakınlarında bir toplantı gerçekleşti. Başımızdaki komutan bize “sıcak ülkelere” gidileceğini söyledi ve gidilecek yerin iklim koşullarını anlatmaya başladı. Toplantının başından itibaren bir şeylerin yanlış gittiği zaten belliydi. Bize sıcak ülkelerde hijyenik koşulları nasıl sağlayacağımızı ve sorgu sırasında nasıl davranmamız gerektiğini anlattı. Biz yılan, engerek, çöl koşulları sözlerine alışkın değildik ve yavaş yavaş güneye gönderileceğimizi anlamaya başladık. Komutana nereye gönderileceğimizi sorduk ancak Genelkurmay'ın gizlilik direktiflerini gerekçe göstererek bize şimdilik nereye gideceğimizi bildiremeyeceğini söyledi. Buna ek olarak normalde bizim gibi paralı askerlerin bürokratik işlemleri birkaç ay sürerdi, fakat gördük ki bu sefer her şey birkaç saat içinde oldu bitti.”

Alexey “Ben önce Krasnodar Temyruk'e transfer edileceğimizi ve orada eğitim göreceğimizi zannettim fakat sonra orada eğitim görecek olsak toplantı burada olmazdı diye düşündüm. Komutana sizde mi bizimle geleceksiniz diye sordum, evet dedi. Peki, nereye gideceğiz diye üsteledim komutan içini çekti bana üzüntüyle “Donbass'a gideceğimizi düşünüyordum ancak Suriye çıktı” dedi. Bu alayın en iyi 20 askeri olarak oradaydık, bundan önce nereye emir verilirse gitmiştik Kırım'a Osetya'ya hiç fark etmemişti, ancak Suriye başkaydı. Novorossiysk'de toplantımız sürerken bir taraftan da gemi silah ve mühimmat yükleniyordu öyle ki yükleme 7 Eylül'e kadar sürdü.”

Gemiye ne yüklendiğini kimse bilmiyordu ancak Hava Kuvvetlerinden yetkililer gemiye girip çıkıyordu, zırhlı personel taşıyıcalarını gördük ayrıca Suriye'den gelenlerin 6 aylığına tatile gönderildiklerine dair dedikodular dönüyordu. –Bu arada bir asker araya girdi- “Mühimmatların üzerinde ki seri numaraları siliniyor, Suriye hava kuvvetlerini güçlendirmek için 4 aylık bir program başladı.” dedi.


Novorossiysk Limanı'nda sivil girişlere kapalı bir alan vardır, girişte birkaç kontrolden, bariyerlerden ve kamera kontrollerinden geçersiniz. Suriye'ye gidecek mühimmatların yüklemesi burada olur ve gece gerçekleşir. Ayrıca yerel halk uzun süredir tren istasyonlarında hareketlilik olduğunu belirtiyor.

16 Eylül'de Genelkurmay personeli yurtdışına gidecek birkaç sipariş olduğunu söylemişti, sonradan öğrendik ki bu gemi Lazkiye'ye gidiyor ve yüklemenin 17 Eylül'de yapılması planlanıyor. Genelkurmay'dan bazı isimler bu “siparişlerin” yasallığıyla alakalı itirazlarda bulundu ancak yetkililer bütün itirazları reddederek bu siparişlerle alakalı ayrıntı vermeyi gizlilik kararını gerekçe göstererek reddetti.
Alexey: “Yaralanma yahut kaybolma durumlarında ödenecek tazminat ve sigorta durumu ile ilgili sorduğumda ise bana hiçbir şey söylemediler, yalnızca komutan “Oradan canlı dönmekten başka şansınız yok” dedi. Biz paralı askerlerin makam yahut gelecek planları olamaz, iki seçeneğiniz vardır, ya dediklerini yapacaksınız ya da masanın üstüne istifa mektubunuzu bırakacaksınız.”
Suriye'ye gitme meselesi hoşuma gitmemişti, yerel askeri savcılığa gidip orduda emirlere uymamanın cezai sorumluluğu hakkında bilgi almak istediğimi söyledim, memur bilgi vermeyi reddetti. Biraz sonra Paralı askerler biriminden iki yetkili geldi saatlerce bize emirlerin öneminden bahsettiler

Askeri Savcılar Gazeta.ru'ya Açıklamalarda Bulundu

“Dürüst olmak gerekirse bazı karışıklıklar olduğunu inkar etmek doğru olmaz. Fakat bu tür haberler Rusya Federasyonu'nun otoritesini zayıflatmaktan ve uluslararası toplum önünde devletimizi zor durumda bırakmaktan başka ne işe yarar? Tabiki birisi gelip size bir takım bilgiler sızdırıyorsa bunların yasadışı olduğunu iddia eder. Ancak personellerimizle alakalı yapılan her şey hukuk çerçevesinde yapılmaktadır.

Askerlerin Anneleri ve Eşleri Endişeli

Gazeta.ru oğlu Suriye'de savaşan bir askerin annesine ulaştı, anne “ Neden gençlerimizi oralara sığır sürüleri gibi gönderiyorlar, bu bizim savaşımız değil” dedi. Anneye gerekli aşıların yapılıp yapılmadığını sorduğumuzda ise oğlunun aşı kartlarını çıkardı ve kimse onları Suriye'ye gönderirken bu kartlarla alakalı bir şey sormadı, sağlıklarını umursuyor olsalar hastalıkları için bu kartları sorarlardı dedi. Ayrıca Savunma Bakanlığı'nın kendilerine baskı yaptığını söyleyen anne ağlayarak oğullarını kaybedince ne olacağını sorduklarında ise önce bir gizlilik antlaşması imzalamamız gerektiğini söylüyorlar, ne yapacağımızı bilemiyoruz dedi.

Paralı Askerler İnsan Hakları Konseyi'ne Başvurdu

Suriye'ye gitmek istemeyen ve ordunun kendilerine ve ailelerine yaptıkları baskıdan kurtulmak isteyen paralı askerler Başkanlık İnsan Hakları Konseyi'ne bir başvuruda bulundu. Ancak HRC üyesi Sergey Krivenko Ordu'da paralı asker kiralama yönteminin ve paralı askerliğe başvuranların kabul ettikleri yazılı emirleri ve Ordu'ya katılanların görev ve sorumluluklarını hatırlatmaktan başka bir şey söylemedi. Savunma Bakanlığı yetkilileri ise bu konuda “Afganistan ve Çeçenistan'a asker gönderirken de bu tür “vicdani retçiler” vardı, bu insanlar kesinlikle yanlış meslek seçmişlerdir. Bu mesleğin ölüm ve yaralanma gibi tehlikeleri olduğunun herkes bilir. Bu tehlikeleri göze alamayanlar paralı askerlik mesleğini seçmemelidir. Devletler her şeyi açıktan söyleyemezler bir takım gizli operasyonların olabileceğini anlamak gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Haber Ara