Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Rus Türkolog Dürr: Erdoğan’ın gitmesini istemiyorum

Rus Pravda gazetesinde bugün Rus gözlemcisi Said Gafurov ile Türkolog iktisatçı Iqbal Dürr arasında gerçekleştirilen ilginç bir röportaj yalınlandı. Türkolog İktisatçı Iqbal Dürr, “Şahsen Erdoğan'ın sadece orijinal mesajlarına dönmesini istiyorum. Gitmesini istemiyorum“ dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-18 16:59:25

Rus Türkolog Dürr: Erdoğan’ın gitmesini istemiyorum

Rus Pravda gazetesinde bugün, “Türkiye krizden ve seçimlerden sonra: Sıfır sorun hâlâ uzak başlıklı' ilginç bir röportaj yayınlandı. Ru gözlemcisi Said Gafurov ile Türkolog İktisatçı Iqbal Dürr arasında gerçekleştirilen röportajda Türkolog Dürr, “Şahsen Erdoğan'ın sadece orijinal mesajlarına dönmesini istiyorum. Gitmesini istemiyorum“ dedi.

Türkiye kıyılarında bundan sonra ne olacak? Türkiye geçen yılki krizden kolayca çıktı. Ancak etkileri ortadan kaldırıldı mı? Türkiye'deki belediye seçimlerinde kim kazanıp kaybetti ve neden? Demokratik kurumlar nasıl çalışır? İdeal olarak bu ülkenin iç politikası ne olmalıdır?
Bu ve diğer konular Rus Pravda gazetesi tarafından tartışıldı. Ru gözlemcisi Said Gafurov ile Türkolog İktisatçı Iqbal Dürr arasında yapılan röportaj şöyle:

- Iqbal, şu anda Türkiye'de neler oluyor?

- Türkiye'de her şey yolunda. Sadece bazı değişiklikler oluyor.

- Çok iyi ve çok ucuz tekstiller ve birçok başka ürün var.

- Tatil yerleri güzel, her şey güzel, yemekler lezzetli. Yani her şey yolunda. Doğru. Sadece benzin pahalıdır.

- Toplu taşıma ucuz mu?

- Son belediye seçimleri de dahil olmak üzere, genel olarak fiyatlar serbest kaldı.

- Ankara'ya mı yoksa yerel yetkililere mi bağlı?

- Fiyatları yerel makamlar belirler. Tabii ki, seçimler ve ulaştırma birbiriyle ilişkili. Aslında, son zamanlarda Türkiye'de çok özel veya sıra dışı bir şey olmadı ...

“Ama geçen yaz finansal bir kriz vardı.” Yapay bir kriz miydi?

“Neden yapay?”

‘BEN, ERDOĞAN'IN GİTMESİNİ İSTEMİYORUM'

- Öncelikle, çünkü kolayca çıktı.

- Benim için krizin nedenleri çok açık. Krizin ana nedenleri Körfez ülkelerinin başkentlerinin Türkiye'yi terk etmesinden kaynaklandı.

İkinci nokta, Türkiye'deki ekonomi ve istihdamın eşit olmadığıdır. Türkiye'de yaklaşık 15 milyon kişiye devlet yardımı verilmektedir. Bu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin geleneksel olarak güvendiği toplumun katmanlarıdır. Bu onların seçmenleri.
Daha çok merkezde değil, varoşlarda olmasına rağmen, çoğunlukla, en büyük İstanbul şehri de dahil olmak üzere, Anadolu ve Türkiye'nin orta kesimlerinde yaşarlar. İstanbul sadece Boğaz değil, Türkiye ekonomisinin yüzde 40'ı. Ankara, Adana, İzmir, Mersin ve bu gibi şehirlerde iş adamları da dahil olmak üzere nüfusun ekonomik olarak aktif bir parçası da var. Böylece, görünüşe göre, artık prensip olarak Erdoğan'a belli bir güç sağlayan bu ekonomik yükü taşımak istemediklerine karar verdiler.
Ne de olsa, genellikle ona oy veren seçmenler, nüfusun ekonomik olarak çok aktif bir parçası değil. Genel olarak, doların altı Türk lirasına mı yoksa beş dolara mı mal olacağını umursamıyorlar, krizi ciddiye almıyorlar. Ancak büyük şehirlerde yaşayan diğer kısmı, krizi hisseder.
Erdoğan'ın elbette kendi seçkinleri var. Türkiye oldukça büyük bir ülke, burada farklı elitler var. Ekonomik seçkinlerini oluşturdu. Şu anda ekonomiye hâkim olan eliti değil. Ama mesele bu değil.
Sonuç olarak para yok, 450 milyar borç ve 180 milyar borç ödenmiş olmalı. Ve bu anlamda durum zordur; çünkü dış sermaye de siyasi nedenlerle ülkeyi terk etti. Tüm bunlara, büyük şehirlerde Kürt nüfusun bu kez Erdoğan'a karşı tamamen oy kullandı.
Kürtler Cumhuriyetçilere oy verdi. Çünkü, muhtemelen, Kürtler son yıllarda kendileriyle ilgili olarak yürütülen politikadan memnun değiller. Tabii ki, cezaevinde ikinci yılını dolduran Selahattin Demirtaş'ın konuşması belirleyici rol oynadı. Erdoğan'a karşı oy kullanmaları yönünde çağrıda bulundu. Sonuç olarak, büyük şehirlerde belirleyici hale gelen Kürt sesleriydi.
Bu, birçok Türk uzman tarafından yazılmıştır. Ancak bence bu konuda korkunç bir şey yok. Şahsen Erdoğan'ın sadece orijinal mesajlarına dönmesini istiyorum, hepsi bu. Gitmesini istemiyorum ...

- "Komşularla sıfır sorun"?

- "Komşularla sıfır sorun", ama her şeyden önce - "Kürtlerle sıfır sorun." Ülkede ilk başta her şeyin normal olmasını istiyorum.
Elbette, Suriye ile sorunları çözmek gerekli, ancak daha çok ülkede başlamak gerekiyor. Erdoğan, hoşgörülü bir toplumun olması gerektiğini, toplumun dini kısmı ile laik kısmı arasındaki bu gerilime ihtiyaç olmadığını söyledi. Belli sorunlar var, toplumun farklı katmanları arasındaki gerilim, ne yazık ki, son zamanlarda artmaktadır. Bütün bunlar Erdoğan'ın iktidara geldiğinde vaat ettiği şeyle tam olarak örtüşmüyor.

- İlk defa mı?

- İlk ve ikinci kez.

- Ve üçüncü?

- Ve belki de kısmen üçüncü kez. Bence, bu son seçimlerin şahsen kendisine bir tür sinyal vermesi ideal olurdu, bu yüzden bu hayatta hiçbir şeyin sonsuza kadar olmadığını ve insanlar aptal değil, insanların kendi beklentilerine sahip olduğunu anlayabilecekti. Onlara cevap vermezseniz, o zaman size daha kötü davranmaya başlarlar.
Bazı demokratik kurumlar hâlâ Türkiye'de çalışmaktadır. Ve bu kurumların çalışması iyidir. Ve böylece olanları hesaba katmanız gerekir. Ve bu anlamda seçim sonuçlarından gerçekten çok memnunum. Ancak, nüfusun bütün gruplarının çıkarlarına saygı duyulması ve herkesin ülkenin iyiliği için birlikte çalışması için sivil bir fikir birliği için çaba göstermeliyiz.

Haber Ara