Dolar

34,8728

Euro

36,7570

Altın

3.042,79

Bist

10.142,10

Rus istihbaratından Pavel Durov açıklaması

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SRV) Başkanı Sergey Narışkin, Telegram'ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov'un uygulamadaki hassas bilgileri Batılı ülkelerle paylaşmamasını umduğunu ifade etti.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-08-27 18:34:34

Rus istihbaratından Pavel Durov açıklaması

Narışkin, Rus haber ajansı TASS'a, Durov'un Fransa'da gözaltına alınmasına ilişkin konuştu.

Durov'un Telegram'daki hassas bilgileri Batılı ülkelerle paylaşıp paylaşmayacağına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Narışkin, "Bunun olmasına izin vermeyeceğini umuyorum" dedi.

Durov, 2007 yılında memleketi St. Petersburg'da ülkenin en popüler sosyal medya ağı VKontakte'yi kurduktan sonra "Rusya'nın Mark Zuckerberg'i" olarak anılmaya başlandı.

Özgür konuşma savunucusu olan Durov, 2013 yılında kardeşiyle birlikte Telegram'ı kurdu. Durov'a göre, bir yıl sonra VK'nın belirli Ukraynalı kullanıcılarının verilerini Rusya'nın güvenlik teşkilatıyla paylaşmayı reddettikten sonra Rusya'dan kaçtı. Durov, VK'daki hisselerini baskı altında Kremlin yanlısı oligarklara 300 milyon dolara sattığını söyledi.

Bu yılın Mart ayında Financial Times'ta yer alan açıklamasında, "Para kazanmaya başlamamızın temel nedeni bağımsız kalmak istememizdi. Halka arz durumunda Telegram'ın değerine erişimi demokratikleşmenin bir yolu olarak değer görüyoruz." diyen Durov, şunları eklemişti:

"Kırmızı çizgileri aşmadıkları sürece, insanların kendilerini ifade etme biçimlerine polislik yapmamız gerektiğini düşünmüyorum. Fikirlerin rekabetine inanıyorum. Herhangi bir fikrin sorgulanması gerektiğine inanıyorum... Aksi takdirde, hızla otoriterliğe düşebiliriz."

Gözaltı süreci ve sonrası

Rus ve Fransız basınında yer alan haberlere göre Durov, Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı için 24 Ağustos'ta gözaltına alınmıştı. Paris'te havalimanında gözaltına alınan Durov, çok sayıda tartışmaya da yol açmıştı.

Telegram, şirketin Avrupa Birliği (AB) yasalarına uyduğunu duyurarak, Durov'a yönelik suçlamaları "saçmalık" şeklinde nitelendirmişti.

Durov'un gözaltına alınmasına ilişkin Rusya tarafından birçok tepki açıklaması yapılırken, X'in sahibi Elon Musk da Durov için X sosyal medya platformundan "serbest bırakılma" çağrısı yapmıştı.

Fransız yargı makamları Durov'un gözaltı süresini uzatmıştı. Fransa'da gözaltı süresi en fazla 96 saatle sınırlandırılırken Durov'un, bu sürenin sonunda serbest bırakılmasına ya da tutuklanmasına karar verilebiliyor.

Pavel Durov'un, Fransa, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts ve Nevis ada ülkesi vatandaşlığı bulunuyor. AA

Haber Ara