Rusya işgali altındaki Kırım idari sınırındaki Çaplınka kontrol noktasında 8 Kasım 2019'da akşam saatlerinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Hareketi emektarı 82 yaşındaki Ayşe Seytmuratova, tepkiler üzerine serbest bırakıldı.
Rusya işgali altındaki Kırım idari sınırındaki Çaplınka kontrol noktasında 8 Kasım 2019'da akşam saatlerinde alıkonulan Kırım Tatar Milli Hareketi emektarı Ayşe Seytmuratova'nın evinde, Akmescit'te olduğu belli oldu.
Daha önce, Kırım idari sınırındaki Çaplınka kontrol noktasında geçmesine izin verilmeyen Seytmuratova'nın Çongar noktasına gönderildiği haber edildi. Orada da Kırım'dan Ukrayna'ya çıkışı için izin alamayan Seytmuratova geri Simferopol'e dönmek zorunda kaldı.
Gelişme ile ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov şu ifadeleri kullandı:
“İşgalcilerden sınırı geçmeye izin alamayan efsanevi Ayşe Seytmuratova, eve Simferopol'e dönmek zorunda kaldı. Bir saat boyunca alıkonulan Seytmuratova serbest bırakıldıktan sonra, iyi ki sınırdan bir vatandaşımız geçiyormuş. O, kadını Simferopol'e götürdü. Ayşe Abla artık evde!”
Çubarov, destek gösteren ve yardım etmeye çalışan herkese teşekkürlerini bildirdi.
KIRIM TATAR MİLLİ HAREKETİ EMEKTARI AYŞE SEYTMURATOVA KİMDİR?
Bu zarif ama güçlü kadının hayatının daimi zorluk ve sürekli mücadele içinde geçtiği biliniyor. Kırım Tatar milli hereketinin emektarlarından Ayşe Seytmuratova ilk kez 29 yaşındayken KGB (SSCB Devlet Güvenlik Komitesi) görevlileri tarafından tutuklandı. Seytmuratova, “etnik çekişmeyi kışkırtmaya yönelik iftira belgeleri hazırladığı, çoğalttığı ve yaydığı” şüphesiyle Moskova'da Lefortova hapishanesinde 7 ay tutuklu bulundu. Daha sonra aktivist Seytmuratova'ya 3 yıl şartlı hapis cezası verildi.
Ama tüm bu tedbirler Kırım Tatar aktivistini milli hareket faaliyetlerini sürdürmekten alıkoymadı. 3 yıl sonra Ayşe Seytmuratova tekrar tutuklandı, bu kez Seytmuratova, “Sovyet devlet düzenini gözden düşüren” belgeler hazırlama ve yayma şüphesinden dolayı tutuklandı. Seytmuratova, ikinci kez Mordovya'ya götürülerek orada üç sene tutuklu kaldı.
Serbest bırakılmasından sonra Ayşe Seytmuratova, Kırım'da kayda geçmeye çalışan Kırım Tatar ailelerine karşı takibatlar hakkında bilgi toplamaya başladı. Elde ettiği bilgiler, o dönemde Sovyet rejimi tarafından insan hakları ihlali olaylarını kayda geçiren “Güncel Olaylar Kroniği” adlı insan hakları bülteninde yayınlandı.
1970'lı yılların sonunda Ayşe Seytmuratova, ABD'ye göç etmek zorunda kaldı. Bu tarihten sonra Ayşe Seytmuratova, dünyanın farklı bölgelerini ziyaret ederek Kırım Tatar halkının zorlu kaderini anlattı. ABD'de “Özgürlük” ve “Amerika'nın Sesi” radyolarına görev yapmaya davet edilen Seytmuratova, Rusça, Özbekçe ve Azerice programlar sundu.
Daha sonra Ayşe Seytmuratova, İslam Konferansı Örgütü'nün (İslam İşbirliği Teşkilatı'nın eski adı) Londra (1980), Paris (Aralık 1980), ve Kuala Lumpur'daki (Kasım-Aralık 1981) 3 zirvesinde rapor sundu. 1980 yılında Seytmuratova, ABD Senatosu'nda da konuşma yapmış ve Beyaz Saray'a davet edilmişti.
Ayşe Seytmuratova, Magadan şehrinde tutuklu bulunan Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na uluslararası destek kampanyasını da organize etmişti.
1990'lı yıllarında Seytmuratova, vatan Kırım'a döndü ve Kırım Tatarlarına insani yardım sağlayan “Merhamet Evi” adlı hayır vakfını kurdu.
Kırım'ın 2014 yılının Mart ayında Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Ayşe Şeytmuratova, Rusya Federasyonu Müftüsü'ne “Kırım Tatarları geleceklerini Ukrayna halkı ile birlikte inşa etmeli, sadece Ukrayna ile birlikte başarılı olacağız” diye seslenerek Rusya'nın Kırım'daki saldırgan eylemlerini de kınadı.