Rus Hava Filosunun Yenilendiği Açıklandı
Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri, 80'li yıllardan bu yana kullanılan Tu-160 bombardıman uçağı, 1970'lerden kalma daha eski uçak gövdelerinin yükseltilmiş versiyonu olan Tu-22M3M stratejik füze taşıyan bombardıman uçağının modernleştirilmesinin sürdüğü bilgisini paylaştı.
Her iki model uçak modeline yakında Rus hava filosuna katılan Su-57 beşinci nesil avcı uçağı platformuna dayalı yeni iletişim sistemleri kazandırılacak. Yaşlanan bombardıman uçaklarına 21. yüzyıl teknolojisinin eklenmesiyle on yıllarca uçması sağlanmak isteniyor.
Sistem, bir süre önce Türkiye'nin de talebinin söz konusu olduğu Su-57 beşinci nesil avcı uçağı için oluşturulan sistem üzerinden geliştirildi. Devlet yüksek teknoloji şirketi Rostec'e bağlı Ruselectronics Group'un basın bürosunun Rus haber ajansı Tass'a verdiği demeçte, projedeki amacın yüksek güvenilirlilik, hızlı veri paylaşımı, hafiflik ve enerji verimliliği avantajı olduğu ifade edildi. "Sistemin oluşturulmasında ortaya konan teknik çözümler, yazılımı yükselterek teknik işlevselliğini hızla geliştirmeye yardımcı oluyor."
Yeni ve Geliştirilmiş Eski Uçak Gövdeleri
Ruselectronics Group bünyesindeki Polyot Araştırma ve Üretim Şirketi uzmanları tarafından geliştirilmekte olan çalışmalarla ilgili Rus basın ofisi, "Sistem uçuş testleri aşamasından geçiyor ve yüksek operasyonel özellikler gösteriyor" şeklinde açıklama yaptı.
Tu-160, Soğuk Savaş'ın kapanış aşamalarında geliştirildi ve ilk uçuşunu Aralık 1981'de gerçekleştirirken, üretim 1994'te arttı. Sovyet Rusya dönemi Tu-160 bombardıman uçaklarından toplam 36 uçaktan şu anda Rus hava filosunda 16 var ve bunlar sürekli olarak M standardında yenileniyor.