Reza Zarrab'ın önce sanık olarak yargılanacağı açıklanan fakat savcılık ile işbirliği yaparak 'tanık' kürsüsüne çıkarıldığı ve ismi Mehmet Hakan Atilla davası olarak değişen davada Atilla'nın avukat ekibinden mahkemeye flaş bir ses kaydı delil olarak sunuldu. Zarrab'ın federal hapishanede yaptığı bir telefon görüşmesinin yer aldığı konuşma çözümlerinde, Zarrab'ın hapishaneden çıkmak için "işlemediğin bir suçu" kabul etmelisin dediği dikkat çekiyor.
New York'ta tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davada savcılığın tanığı olan iş adamı Reza Zarrab'ın "hapishaneden çıkmak ya da daha az ceza almak için işlemediğin suçları kabul etmek zorundasın" dediği ortaya çıktı.
Atilla'nın avukatları, Zarrab'ın hapishanedeki telefon görüşmelerinin kayıtlarına ilişkin mahkemeye bir mektup sundu. Savunma avukatlarının sunduğu mektupta, 15 Eylül 2016'da Zarrab ile Ahad isimli bir kişi arasında geçen telefon konuşmasında Zarrab'ın "ABD'de hapishaneden çıkmak ya da daha az ceza almak için işlemediğin suçları kabul etmek zorundasın" dediği belirtildi.
Mektupta Zarrab'ın "daha az ceza alabilmek için yalan ifade vermekte istekli olduğu" belirtildi. Ancak, mahkemenin elektronik belgelere erişim sistemine yüklenen mektup, kısa süre sonra mühürlendi ve kamu erişimine kapatıldı.
Zarrab, İran'a gıda ticareti konusunda iki evrakta hata yapıldığını, bu hatanın buğdayın menşeine ‘Dubai' yazmak olduğunu söyledi. “Bu neden hata olsun?” sorusuna, “Dubai'de buğday yetiştirilmiyor” cevabını verdi.
Zarrab, “Rakibiniz var mıydı?” sorusunu, “Hem evet, hem hayır. Rakibimiz yoktu çünkü onlar gerçek gıda gönderimi yapıyordu. Biz yapmıyorduk. Ancak onlar da Halkbank'taki İran parasını kullanıyordu, biz de. Hesapta ne kadar çok riyal olursa, benim için o kadar iyiydi” diye yanıtladı. Bankaya ödediği en yüksek meblağın yüzde 1 olduğunu ifade etti. 17 Aralık'tan sonra hiçbir Halkbank çalışanına rüşvet vermediğini söyledi. Reza Zarrab, soru üzerine, “17 Aralık'ta tutuklandım. Cezaevinde kaldım. Sonra avukatlarım geldi, görüştük, serbest kaldım” dedi. “Serbest kalmak için ödeme yaptınız mı” sorusunu “Evet”, “Bu ödeme rüşvet miydi?” sorusunu da “Kısmen” diye yanıtladı. Savcı, kime rüşvet verdiğini sormadı.
Reza Zarrab'ın ABD'deki cezaevinden Türkiye'yle yaptığı iddia edilen birkaç telefon görüşmesinin tapeleri de okundu. Bir tapeye göre; görüştüğü kişi, Zarrab'a, serbest kalması için avukatının Türkiye'de girişimlerde bulunduğunu, hatta dönemin ABD Başkanı Obama'nın aranmasını sağlamaya çalıştığını aktardı.
Atilla'nın yargılandığı davanın ikinci haftasında duruşmaya jüri üyelerinden birinin gecikmesi nedeniyle geç başlandı. Savcılığın tanığı Zarrab ifade vermeye devam etti. Duruşma esnasında Atilla sık sık not alırken, avukatlarından Cathy Fleming de savcılığın hemen hemen tüm delillerine itirazda bulundu. İran'a yönelik yaptırımları delme, banka dolandırıcılığı ve kara para aklamak gibi 6 ayrı suç atfedilen Zarrab geçen yıl mart ayında ABD'de tutuklanmıştı. Zarrab, hücresine alkol sokmak ve gardiyanların cep telefonlarını kullanabilmek için onlara rüşvet verdiğini de itiraf etmişti. Atilla ise 27 Mart'ta JFK Havalimanı'ndan Türkiye'ye gitmek üzereyken gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.