Dolar

32,5503

Euro

34,8831

Altın

2.447,49

Bist

9.915,62

PYD, Soçi masasına sızmaya çalışıyor

PKK'nın Suriye kolu PYD/YPG'nin Soçi’de şubat ayında düzenlenecek ve Türkiye'nin PYD'nin katılımına kesinlikle karşı çıktığı Suriye Halkları Kongresi’nde bulunabilmek için toplantıya davet edilen diğer Kürt grupların arasına sızmaya çalıştığı belirtiliyor.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-04 10:24:59

PYD, Soçi masasına sızmaya çalışıyor

türkiye-Rusya-İran arasında gerçekleştirilen ve Suriye'nin geleceğiyle ilgili kritik görüşmelerin yapıldığı Soçi zirvesinde Türkiye PYD'nin bulunmasına kesinlikle karşı çıkmış ve bu talep Moskova ile Tahran tarafından da sıcak karşılanmıştı.

"PYD KATILIM İÇİN ÇALIŞIYOR"

Karar'dan Hilal Öztürk'ün haberine göre PYD, Şubat ayında Soçi'de düzenlenecek Suriye Halkları Kongresi veya Suriye Ulusal Diyalog Kongresi adlı toplantıya katılmayı planlıyor. Bu sebeple PYD, yeni bir oluşuma gitme kararı alarak, davet edilen Kürt gruplara yaklaşmaya çalıştı.

DİĞER KÜRT GRUPLAR KONUYA NASIL YAKLAŞIYOR?

Ancak örgütün bu anlamda zorlandığı çünkü kendisinden olmayan tüm Kürt grup ve aşiretleri bölgeden ayrılmaya zorladığı belirtiliyor. Suriye'nin farklı bölgelerine ve Türkiye'ye zorunlu olarak göç ettirilen bu gruplar YPG'nin baskısından dolayı örgüte tepkili. Sayıları Türkiye'de 300 bini bulan, aralarında PYD tarafından kapatılan siyasi partiler ve grupların da bulunduğu Suriyeli Kürtler, PKK'nın Türkiye'deki Kürtlerin temsilcisi olmadığı gibi PYD'nin de Suriye'deki Kürtlerin temsilcisi olmadığını söylüyor. PYD'nin Suriye'deki Kürtler için baskı, şiddet ve zorbalık anlamına geldiği belirtilirken, rgütün ABD'yi arkasına alarak silah gücüyle kontrol ettiği bölgelerde Arap, Türkmen ve destek göremediği Kürt uyruklu Suriyelilerin ev ve işyerlerine el koyduğu, zorla göç ettirilenlerin evlerinin iş makinalarıyla yıkıldığı, geri dönmek isteyenlere de hukuksuz gözaltılar yaptığı ifade ediliyor.

hilal

RUSLARIN PYD TEMASLARI

Rusya'nın Suriye'deki en büyük üssü olan Hmeymim Üssü'nün komutanı General Aleksie Kim, rejim güçleri ve Şii milislerle birlikte aldıkları Deyrizor'daki Rus karargahında YPG heyetiyle bir araya geldi.  YPG Sözcüsü Nuri Mahmud, IŞİD karşıtı koalisyon ve Rusya'nın yardımıyla Deyrizor kırsalının doğu kısmının tamamen temizlendiğini söyledi. Mahmud, koalisyon ve Rus kuvvetlerinin hava ve lojistik destek, tavsiye ve koordinasyon sağladığını, bu desteğin artacağını umduğunu ifade etti. Rus bayrağı ile örgüt flamasının yan yana bulunması dikkat çekti.

 

Haber Ara