Dolar

32,2602

Euro

34,7727

Altın

2.401,23

Bist

10.247,75

Putin: Küresel felaket olur

Putin, Kore Yarımadası’ndaki askeri histerinin küresel felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-09-06 08:45:01

Putin: Küresel felaket olur

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kore Yarımadası'ndaki askeri histerinin küresel felakete yol açabileceği uyarısında bulundu.

"NÜKLEERDEN VAZGEÇMEZLER"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore'ye uygulanan ekonomik ve askeri ambargonun çözümden ziyade felaketle sonuçlanabileceği uyarısında bulundu. Sorunun diyalogla çözülmesini savunan Putin, Kuzey Korelilerin Irak ve Libya'nın ibret verici akıbetinden ders çıkardığını belirterek “gerekirse ot yerler ama nükleerden vazgeçmezler” dedi. ABD'ye seslenen Rus lider, Kuzey Kore konusunda destek beklemeyin mesajı verdi. ABD ve AB yaptırımlarının Pyongyang'daki yönetimi değiştirmeyeceğini ifade eden Putin, yaptırımların sadece çok sayıda insanın acı çekmesiyle sonuçlanacağını savundu. Putin, Çin'in Şiamın kentinde düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) liderler zirvesinin sonunda düzenlediği basın toplantısında, Kore Yarımadası'ndaki küresel yıkıma neden olabilecek askeri histerinin sonlanması gerektiği uyarısını yaptı.

SADDAM'IN AKIBETİ İBRET OLDU

Putin ismini vermeden ABD'yi de eleştirerek “Bizi hem Kuzey Kore'ye yönelik uluslararası yaptırımları ihlal etmekle suçlayıp hem de bizden bu ülkeye karşı yeni yaptırımları desteklememizi isteyemezsiniz” ifadelerini de kullandı. Rusya olarak Kuzey Kore'nin nükleer denemelerini kınadıklarını hatırlatan Putin, “Ancak Kuzey Kore, Irak ve Libya'da yaşananları hatırlıyor. Kitle imha silahı üretmeyi durduran Saddam Hüseyin'in başına gelenleri herkes biliyor. Dolayısıyla yaptırımlar, Kuzey Kore'yi nükleer programından vazgeçiremeyecektir” diye konuştu.

OT YER YİNE VAZGEÇMEZ

Putin, “Kuzey Kore kendini güvende hissetmediği sürece nükleerden vazgeçmeyecek. Gerekirse ot yerler ama nükleerden vazgeçmezler” ifadelerini kullandı. Yaptırımları eleştiren Putin, “Mevcut yaptırımların Kuzey Kore'ye hiçbir etkisi yok” dedi.

BU KAFAYLA DİYALOG ZOR

Toplantıda isim vermeden ABD'yi eleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Avusturya ve Avustralya'yı karıştıran bir ülke ile diyalog kurmak zor. Ancak yapılacak bir şey yok. Görünüşe göre ABD yönetimindeki siyasi kültür yapılanmasının düzeyi bu.” dedi. Putin, Moskova'nın iki ülkenin diplomat sayısını tam anlamıyla eşitleyebilmek için diplomat sayısında 155 kişilik azaltmaya gidebileceklerini ancak önce mahkemeye başvuracaklarını vurgulayarak “ABD'nin yargı sisteminin nasıl işlediğini görelim.” ifadesini kullandı. 

 

 

Haber Ara