Dolar

34,8731

Euro

36,7237

Altın

3.049,51

Bist

10.058,47

“Putin, iktidarını komşu bir ülkeden kopya çekerek sağlamlaştırmak istiyor”

Rusya Devlet Başkanı Putin’in yapılacağını açıkladığı anayasa reformu ve hükümet değişikliği tartışması son hızla sürerken; Ukrayna haber portalı Ukrayinska Pravda, Putin'in iktidarını komşu ülkeden kopya çekerek sağlamlaştırmak istediğini öne sürdü.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-18 09:57:48

“Putin, iktidarını komşu bir ülkeden kopya çekerek sağlamlaştırmak istiyor”

Rusya Devlet Başkanı Putin'in yapılacağını açıkladığı anayasa reformu ve hükümet değişikliği tartışması son hızla sürerken; köşe yazarları da, vergi dairesi başkanlığı görevinden gelen yeni Başbakan Mihail Mişustin 'in rolünü anlamaya çalışıyor. Basında çok sayıda ‘kuşkucu' yorumun yanı sıra Putin'in panlarını ‘olumlu' bulan sesler de artmaya başladı. Putin ve yeni Başbakan Mişustin hakkında basında çıkan haberler şöyle:

“Putin, komşu ülkeden
kopya çekiyor”

Ukrayna haber portalı Ukrayinska Pravda, Putin'in iktidarını komşu ülkeden kopya çekerek sağlamlaştırmak istediği görüşünde:
“Putin, büyük olasılıkla Nazarbayev'in Kazakistan'da yaptıklarını uygulamaya çalışacak. Nazarbayev istifa etmeden kısa bir süre önce, başkanlığını yaptığı Güvenlik Konseyi'nin yetkilerini genişletmişti. ... Kazakistan'ın yeni cumhurbaşkanı, şimdi tüm önemli atamalar ve aldığı kararlarda Nazarbayev'le anlaşmak zorunda. Nazarbayev bunun ötesinde 'ulusun lideri' olduğunu da anayasada teminat altına aldırmıştı. ... Şayet Putin 'ulusun lideri', hatta 'tarihte bugünkü Rusya, Belarus ve Ukrayna'yı içeren bütün Rus bölgesinin lideri' olmak isterse bunun anayasaya eklenmesini kimse engellemeyecektir.”

“Makam önemli değil, Putin
yine Putin'liğini yapacak”

Polonya gazetesi Gazeta Wyborcza, Putin'in gelecekte ülkeyi hangi makamdan yöneteceğini merak ediyor:
“Başkan, anayasa reformuyla 'Devlet Konseyi'nin statüsünü' yükseltmek istiyor. Bu tuhaf danışma organının ve pek de açık olmayan yetkilerinin dile getirilmesi, önemli bir açıklama olabilir. Moskova'daki gözlemciler Putin'in 2024'ten sonra durumu kontrol eden, ulusun lideri olarak hangi makamda çalışmaya devam edeceğini uzun zamandır merak ediyor. ... Belki de o güne dek cömert yetkiler verdiği Devlet Konseyi'nin başına geçecek. Yoksa başbakan olarak daha iyi bir konumda olacağını düşünüyor ve hükümetin, Devlet Konseyi'nin ve parlamentonun 'iktidar devrinden' sonraki rollerini tanımlamakta bu yüzden mi tereddüt ediyor?”

“Duma'nın güçlenmesi
Rusya'yı demokratikleştirir”

İngiliz The Guardian gazetesi, Rusya liderinin hamlelerini temkinli bir iyimserlikle izlemeyi salık veriyor:
“Duma'nın sahip olduğu güç, devlet başkanının gücüne oranla daha büyük olursa parlamento seçimlerinde daha yoğun bir siyasi rekabet yaşanacaktır. Bunun asıl nedeni, doğal demokratik bir ruhun oluşması değil, bireylerin siyasi çıkarlarıdır. Bir şeyleri harekete geçirmek isteyen insanlar, onlara bu fırsatı sunan kurumlara yönelecektir. ... Putin bir gün görevi bırakacak -ilan edilen reformlar nihayet hayata geçirildiğindeyse Putin'den geriye, Rusya'nın son 20 yılda görmediği, gerçek siyasi rekabeti mümkün kılan bir siyasi sistem kalacaktır.”

“Çok başlı canavarın
önleyici darbesi”

Muhalefetteki siyasetçilerden Dmitri Gudkov, Rus haber portalı Echo Moskvy'deki bir blog yazısında Putin'in, satrançta şahı emniyete almak için yapılan şok hamlelerine rağmen ipleri elinden bırakmadığını söylüyor:
“Hangi makamın zayıflatıldığını, hangi resmi kurumun güçlendirildiğini şimdi tartışmak anlamsız: Bunların hepsi Rus masallarında yer alan çok başlı ejderha Zmey Goriniç'in kafalarından biri; fakat ejderhanın tek bir vücudu, tek bir kuyruğu var. Putin düzensiz bir geçiş dönemini bekleyip risk almaktansa, önce harekete geçen taraf olmaya karar verdi. Seçimlerde fazla uğraşmamak için her şeyi kendine göre biçiyor. Böylece anayasayı pekala yasal sınırlar içinde delmek mümkün oluyor.”

“İşlevsiz Rus siyaseti
için bir fırsat”

Alman Die Welt gazetesinin Moskova muhabiri Pavel Lokshin de yapılacağı açıklanan değişikliklerin olumlu yönlerini görenlerden:
“Mihail Mişustin'in başbakan olarak atanması ve Mişustin'in getirmeyi düşündüğü yeniliklerin devreye girmesiyle, Putin, işlevsiz Rus siyaseti üzerinde yeni bir denetim ve denge mekanizması kuruyor. Bu sistem Putin'in görev süresinden sonra da devam edebilir. ... Gücün yeniden dağıtılması, ... iktidardaki Rus seçkinlerinin iki büyük kampı olan güvenlik bakanlıklarının temsilcileri ile liberal ekonomi bloğu arasında yeni bir uzlaşma zemini kurulmasına katkıda bulunabilir .... Taraflardan hiçbiri Mişustin'i sahiplenemiyor. Bu durum, liberal kabul edilen Medvedev'le kıyaslandığında bir ilerlemedir ve Kremlin'den Rusya'nın seçkinlerine açık bir mesajdır: Artık ödün verme zamanı.”

“Mişustin, partiler
üstü ve itaatkâr biri”

Macar haber portalı Mişustin'in başbakanlık görevine getirilmesi, Azzonali için de anlaşılır bir durum:
“Mişustin, iç siyasetteki hendek savaşlarına girmeye ve zirvede bir pozisyona gelmeye uğraşmayarak kendini ustaca konumlandırdı. Bütün bunlar Putin'in onun uygun bir aday olduğunu düşünmesi için yeterli olmuş olsa gerek. ... Ayrıca Putin'in eski vergi dairesi başkanıyla baş edememe riski de yok. İyi bir devlet memuru olarak Mişustin, büyük olasılıkla Putin tarafından belirlenmeye devam eden rotaya uygun hareket edecektir.”

“Çarın daha 20-30 yılı var”

Hırvatistan haber portalı Telegram.hr'a göre, Rusya otoriter bataklığa giderek daha da gömülüyor:
“Dünyada kimse için iyi bir haber değil. Özellikle de tek bir hamlede demokrasiden onlarca yıl uzaklaşıveren Rus vatandaşları için çok kötü bir haber. Otoriter rejimlerin en temel özelliği, kendi vatandaşından korkmak ve bundan doğan bir meşruiyet eksikliğidir. Görünen o ki, Vladimir Putin bu problemi en azından bir süreliğine çözmenin ve Rusya'yı kendisinin kalıcı ve mutlak gücüne teslim etmenin yolunu bulmuş. Putin şu anda 67 yaşında, yani 'çar' olarak üzücü bir 20-30 yıl boyunca iktidarda kalabilir.”

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara