Dolar

34,9489

Euro

36,7140

Altın

2.992,18

Bist

10.125,46

Pulitzerli gazeteciden Obama'nın Suriye politikasına sert eleştiri

Amerika'nın iki Pulitzer sahibi gazetecisi Nicholas Kristof, New York Times'ta Obama'nın Suriye siyasetini eleştiren bir yazı kaleme aldı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-12 04:21:04

Pulitzerli gazeteciden Obama'nın Suriye politikasına sert eleştiri

TİMETURK I HABER MERKEZİ

Melahat KEMAL

Nicholas Kristof'un New York Times'taki yazısının temel noktaları şöyle:

Esed , Suriye'de hastaneleri bombalayıp, sivilleri aç bırakarak savaş suçu işlerken ABD başkanı Obama ve dünya olan bitene karşı sessiz ve umursamaz.
Haziran ayında Orlando'da yapılan saldırıda 49 kişi hayatını kaybetti ve bu olay ulusal bir travma oluşturdu. Bu olayın günde 5 kere tekrar tekrar gerçekleştiğini bir düşünün. Muhtemelen 470 bin kişi hayatını kaybederdi.
Tüm bu olay ve saldırıların gerçek hayatta yaşandığı yer ise Suriye.
Esed rejimi ve Rusya hükümetleri hastaneleri bombalayıp, sivilleri açlığa terk ederek işledikleri savaş suçlarına ABD Başkanı başta olmak üzere tüm dünya sessiz ve umursamaz.
OBAMA'NIN EN BÜYÜK BAŞARISIZLIĞI: SURİYE
Obama iç siyasette sağlık reformu ve dış siyasette İran anlaşması ile başarılı görünse de Suriye savaşına hâlâ izin veriyor olması, yönetimin dönemine ciddi bir gölge düşürüyor.
Suriye, Obama'nın en büyük başarısızlığı.
BOSNA VE DARFUR'DAN FARKSIZ
Obama'nın Suriye'de yaşananlara göz yumması ve umursamazlığı, 1990'larda Bosna ve Rwanda'da ve 2000'li yıllarda Darfur'da yaşananlardan farksız.
Bu durum Amerikan yönetimi açısından tehlike çanlarının çaldığına işaret etmesine rağmen, Obama pek de umursuyor gibi görünmüyor.
OBAMA: YAPABİLECEĞİMİZ BİR ŞEY YOK
ABD Başkanı her ne kadar askeri müdahale konusunda tedbirli davranmakta haklı olsa da ondan sonraki yönetiminin etkili bir siyaset izleyip izleyemeyeceği tartışmalı.
Bence Obama ve Amerikan halkının genelinin yanıldığı nokta "Suriye'de kötü şeyler oluyor evet. Ancak yapabileceğimiz bir şey yok" fikrine inanmaları.
"ASLINDA YAPILABİLECEK ÇOK SEY VAR"
ABD Genel Kurmay Başkanı eski yardımcısı emekli general James Cartwright, Obama yönetiminin umursamaz tavrına karşı "Aslında şu anda yapabileceğimiz çok fazla şey var" dedi.
Cartwright yapılabilecekler hakkındaki görüşlerini "Belirli bölgelerde güvenliği sağlamak için çok şey var. Bu güvenli bölgeleri koruyabilir ve ülkenin diğer yerlerinde çatışmalar devam etse bile buralarda insanların kendi ülkelerini inşa etmesine imkan tanıyabiliriz" şeklinde ifade etti.
"ABD HALKI 10 YILDAN FAZLASINA HAZIR OLSUN"
Bir zamanlar Obama'nın en gözde generallerinden olan Cartwright, güvenli bölge oluşturmanın riskleri olduğunu ve ABD halkının 10 yıl ya da daha fazla devam edecek bir sürece hazırlanmasının gerektiğini söyledi.
Kıdemli generale göre bu proje riskler taşısa da Suriye'de hiçbir şey yapmamaktan daha iyi olduğunu belirtti.
Eski başkan Bill Clinton'un Dışişleri Bakanı olan Madeline Albright da güvenli bölgeler oluşturma dahil olmak üzere yapılabilecek şeyler olduğunu söyledi.
Albright "Bu insani bölgeleri oluşturmaya ve bir şeyler denemeye hazır olmalıyız" dedi.
ÖNCE ESED UÇAKLARI DURDURULMALI
Amerikalı çok sayıda uzman öncelikle Esed uçaklarını durdurmak gerektiğini düşünüyor.
Uzmanlar arasında dolaşan bir söylentiye göre rejim uçaklarını etkisiz hale getirmek için Suriye'nin dışından yapılacak füze saldırıları sayesinde uçakların askeri kaçış noktalarını kullanılamaz hale getirilebilir.
İRAN GİBİ OLMAZ
Şu anki ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Suriye'de ateşkesi sağlamak için diplomatik yollarla uğraşıyor ve bunu bir kaldıraç olarak kazanmak istiyor.
ABD, İran anlaşmasını gerçekleştirmeyi başardı ancak o zaman eli güçlüydü. Ancak Suriye'de bütün nüfuzunu kaybetmiş durumda.
Obama'nın sarsaklayıp durmasının Suriye'de atılacak olan adımlar açısından ağır bir bedeli var.
Zira Suriye meselesi şimdi hiç olmadığı kadar karmaşık. Çünkü Rusya'da artık savaşın içinde.

 

Haber Ara