Amerikan The New York Times gazetesi, dünyaca ünlü ressam Leonardo da Vinci'ye ait "Kurtarıcı Mesih" tablosunun Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman'ın görevlendirdiği bir aracı şirket tarafından alındıktan sonra ortadan kaybolduğunu öne sürdü. Gazete, Kaşıkçı cinayetinden sonra tepkilerin hedefindeki Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın, tablonun halka açık bir sergide görülmesinden çekindiği ve gelecek tepkileri önlemek için böyle bir yola başvurduğunu söyledi.
‘Kurtarıcı Mesih' tablosu, Abu Dabi'deki Louvre Müzesi'nde sergilenecekti.
TARİHİN EN YÜKSEK ÜCRETİ
2017 yılında, resim satışı 450,3 milyon dolar olarak açıklandı; resmin alıcısı bilinmiyordu.
‘Kurtarıcı Mesih' tablosunu satın alan kişinin ise Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman olduğu ortaya çıktı. Tabloya ödenen ücretin, tarihinin en yüksek ücreti olduğu ileri sürüldü.
Tablonun Veliaht Prens Selman tarafından satın almasından yaklaşık bir ay sonra Abu Dabi'deki Louvre Müzesi, tabloyu ‘sanatseverlerin görebileceğini' açıklamıştı.
Müze personeli, New York Times gazetesinin, ‘Kurtarıcı Mesih' tablosunu neden iptal edildiğine ilişkin sorularını cevaplamayı reddetti.
New York Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü'nde profesör olan Diane Modestini, ‘Kurtarıcı Mesih' tablosunun ortadan kaybolmasını ‘trajik' olduğunu belirterek; sanat severleri ve bu nadir sanat imajıyla ilgilenen birçok insanı mahrum bırakmanın haksızlık olduğunu söyledi.
The New York Times gazetesi, Suudi Veliaht Prensi bin Selman'ın Washington'daki Suudi elçiliğinin, kayıp tablo konusunda yorum yapmayı reddettiğini açıkladı.
TABLO SELMAN'IN YAKIN ARKADAŞINDA
Gazete tarafından edilinen bilgilere göre, ‘Kurtarıcı Mesih' tablosunun yeni sahibi Veliaht bin Selman'ın yakın arkadaşı ve Suudi Arabistan'daki kraliyet ailesinin bir üyesi olan Prens Badr bin Farhan Al Saud olduğu ileri sürüldü. Prens Badr bin Farhan Al Saud'ın servetinin kaynağınının bilinmediğini yazan gazete, Prens Badr'ın tablonun alınmasından sonra Kültür Bakanı olarak atanmasını dikkati çekti.
Bu arada Christie'nin Müzayede Evi'nin, müşterilerinden olan ve özel bir hesap açan Prens Badr'ın kimliğini korumaya çalıştığı gözlenirken; New York Times tarafından elde edilen sözleşmeler ve yazışmalar onun kimliğini ortaya çıkardı.
Suudi Veliaht Prensi bin Selman, ‘Kurtarıcı Mesih' tablosunu satın alırken, Fransa'da 300 milyon dolarlık bir saray almıştı. Fransa'da satın aldığı sarayı, tablonun sergileneceği Abu Dabi Louvre Müzesi'nin reklamını yapmayı amaçlıyordu.