Dolar

34,8956

Euro

36,6715

Altın

3.013,01

Bist

10.058,63

Poroşenko: Rusya Kırım'a nükleer silahlar konuşlandırabilir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko 'Rusya'nın Kırım'a nükleer silahlar konuşlandırma ihtimali göz ardı edilemez. Bunun için altyapı var ve Rusya uzun süredir yığınak yapıyor' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-02-22 13:47:18

Poroşenko: Rusya Kırım'a nükleer silahlar konuşlandırabilir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ''Rusya'nın Kırım'a nükleer silahlar konuşlandırma ihtimali göz ardı edilemez. Altyapı zaten var ve Rusya son beş yılı bu altyapıyı yenilemek için kullandı. Karadeniz'de eşi benzeri görülmemiş askeri yığınağa şahit oluyoruz.'' dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda düzenlenen Ukrayna oturumuna katılan ve burada bir konuşma yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ''Rusya'nın Kırım'a nükleer silahlar konuşlandırma ihtimali göz ardı edilemez. Altyapı zaten var ve Rusya son beş yılı bu altyapıyı yenilemek için kullandı. Karadeniz'de eşi benzeri görülmemiş askeri yığınağa şahit oluyoruz'' dedi.

Poroşenko, ülkesinin doğusundaki krizin halihazırda Avrupa'daki en uzun süreli çatışma olduğuna ve beş yıldır Ukrayna halkının sıcak çatışmalar arasında yaşadığına dikkati çekti.

Rusya'nın başlattığı savaşı bitirme niyetinin olmadığını savunan Poroşenko, çatışmalarda şimdiye kadar 13 bin kişinin öldüğünü ve 28 binden fazla kişinin yaralandığını ifade etti.

"BM BASKI YAPMALI"

Rusya'nın geçen yıl kasım ayında gözaltına aldığı, daha sonra da tutukladığı 24 Ukrayna askerini hala serbest bırakmadığını ve askerlerin serbest bırakılması için yapılan çağrıları göz ardı ettiğini söyleyen Poroşenko, ''BM Genel Sekreteri'ne Ukrayna askerlerinin serbest bırakılması için Moskova'ya baskı yapması çağrısı yapıyorum'' diye konuştu.

Geçen yıl kasım sonunda Karadeniz'de bulunan Kerç Boğazı yakınlarında Rus savaş gemileri, Ukrayna savaş gemilerine kara sularını ihlal ettiği iddiasıyla silahlı müdahalede bulunmuş, Ukrayna Deniz Kuvvetlerine ait üç gemideki 24 askeri personel gözaltına alınmıştı.

Kırım'daki Rus mahkemesi Ukraynalı askerlerin 2 ay tutuklu kalmasına karar vermiş, ardından askerler başkent Moskova'daki cezaevine gönderilmişti.

Moskova'daki Lefortovskiy Mahkemesi'nde geçen hafta yapılan iki duruşmada 24 Ukraynalı askerin tutukluluk süresi 24 Nisan'a kadar uzatılmıştı.

"RUSYA HİBRİT SAVAŞ YÜRÜTÜYOR"

Poroşenko, Rusya'yı hibrit bir savaş yürütmek ve Ukrayna'da kuruluşlara ve altyapıya siber saldırılar düzenlemekle de suçladı.

Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da 32 bin 500 askeri personel ve çok sayıda roket sistemleri, savaş uçakları, savaş gemisi ve denizaltılar bulundurduğunu kaydeden Poroşenko, ''Rusya'nın Kırım'a nükleer silahlar konuşlandırma ihtimali göz ardı edilemez. Altyapı zaten var ve Rusya son beş yılı bu altyapıyı yenilemek için kullandı. Karadeniz'de eşi benzeri görülmemiş askeri yığınağa şahit oluyoruz" ifadelerini kullandı.

KIRIM'IN İŞGALİ

2014'teki Ukrayna Savaşı'nda Rus ayrılıkçıları destekleyerek silah yardımı yapan Rusya, fiili olarak Kırıma'a 20 Şubat 2014 tarihinde girdi. Mart ayında apar topar yapılan bir referandum ile Kırım, Moskova tarafından ilhak edildi. 18 Mart 2014 tarihinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi atadığı Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstantinov, Kırım Başbakanı Sergey Aksyonov ve Sivastopol Belediye Başkanı Aleksey Çalıy, Kırım ve Sivastopol'ün iki ayrı birim olarak Rusya'ya bağlanmasına ilişkin anlaşma imzaladı.

BM, AB ve ABD Kırım'da yapılanlara karşı Rusya'ya yaptırımlar başlattı ve o yaptırımlar halen sürerken, Moskova cephesinden "Kırım Rus toprağıdır" açıklamaları yapıldı. Kırım'ın bağlı olduğu ve hem savaş hem siyasi kırılganlıklar sebebiyle gergin dönemler geçiren Ukrayna ise Kırım yarımadasını geçici olarak işgal edilen bölge olarak görüyor.

UKRAYNA SAVAŞI

Ukrayna'nın doğusunda Rusya destekli gruplar ile hükümet güçleri arasında 2016'da yaşanan çatışmalarda resmi rakamlara göre 217 Ukrayna askeri öldü, bin 282'si ise yaralandı. Ülkenin doğusundaki Donetsk ve Luhansk merkezli alanda iki yıl devam eden (2014-2016) düşük yoğunluklu savaşta sivillerin de dahil olduğu 10 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin, 2016'da açıkladığı Ukrayna'daki insan hakları ile ilgili 16. raporuna göre, ülkenin doğusunda şu ana kadar 9 bin 758 kişinin öldü, 22 bin 779 kişi ise yaralandı. Ayrıca 1 milyondan fazla kişi savaş nedeniyle yerinden edildi.

SON VİDEO HABER

İHH'dan Suriye'deki fırınlar için un desteği çağrısı

Haber Ara