Paraguay'da anayasa değişikliğini protesto eden göstericiler, kongre binasını ateşe verdi. Güney Ameri̇ka ülkesi Paraguay'da Senatoya sunulan ve Başkan Horacio Cartes'in ikinci kez seçilmesini öngören anayasa değişikliği, 45 senatörden 25'inin evet oyuyla kabul edildi. Göstericiler bu kararla ülkenin demokratik yapısının zayıflayacağını ve oylamanın yasa dışı olduğunu söylüyor.
Değişiklik meclis tarafından da onaylanırsa yürürlüğe girecek.
Bunun üzerine, Kongre binası önünde anayasal değişikliği protesto eden göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.
Çatışma sırasında bazı göstericiler, polis kordonunu geçerek Kongre binasının ilk katına girdi ve buradaki belgelerle mobilyaları ateşe verdi.
Polis, tazyikli su ve plastik mermilerle müdahale ederek göstericileri binadan çıkarmaya çalışırken, itfaiye ekipleri yangını söndürdü.
Senato Başkanı Roberto Acevedo, yasa değişikliğinin oylamaya sunulmasındaki sürecin Senato kurallarını ihlal ettiğini ve Yüksek Mahkemeye oylamanın iptali için itirazda bulunduğunu açıkladı.
Paraguay'da devlet başkanlarının görev süresi 5 yıl. Yasa değişikliği, Devlet Başkanı Horacio Cartes'in 2018'de düzenlenecek seçimde bir kez daha aday olmasının önünü açıyor.
Muhalif Senatör Desiree Masi, "Anayasa 1989'da acımasız bir diktatön düşmesinin ardından 1992'de değiştirildi ve başkanın tekrar seçimesi yasaklandı. Bu bir darbedir ve direneceğiz. Halkı da bizimle direnmeye çağırıyoruz" dedi.
Askeri diktatörlükler tarafından yönetilmiş olan Paraguay, Peru ve Şili de dahil olmak üzere birçok Latin Amerika ülkesi, başkanların peş peşe seçilmesini ebgelleyen yasalar çıkardı.
Kolombiya ve Venezuela ise mevcut başkanların yeniden seçilmesi için yasalarını tekrar değiştirdi. Bu iki ülkede siyasi çalkantılar sık sık baş gösteriyor.