Dolar

34,8959

Euro

36,5882

Altın

3.011,31

Bist

10.058,63

Olumsuz haberlerin artması üzerine Kuzey Kore Lideri Kim'den 'flaş' talimat!

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ülkede gıda kıtlığının arttığına dair haberlerin artması üzerine tarımda 'temel dönüşüm' talimatı verdi. Ocak ayında '38 North' adlı izleme grubu tarafından yayınlanan bir raporda, Kuzey Kore'deki gıda güvensizliğinin 1990'larda ülkeyi harap eden kıtlıklardan bu yana en kötü durumda olduğu dikkat çekildi.

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-02-28 13:27:37

Olumsuz haberlerin artması üzerine Kuzey Kore Lideri Kim'den 'flaş' talimat!

Kuzey Kore Devlet basınında bugün çıkan haberlere göre, ülkenin gıda kıtlığının kötüleştiğine dair korkular arasında, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, hükümet yetkililerini tarımsal üretimde "temel bir dönüşüm" tasarlamaya çağırdı.

Reuters'in haberine göre; Devlet haber ajansına göre Kim, bu yıl tahıl üretim hedeflerine ulaşmanın en önemli öncelik olduğunu söyledi ve Pazartesi (dün) günü Kore İşçi Partisi 8. Merkez Komitesi'nin yedinci genişletilmiş genel kurulunun ikinci gününde istikrarlı tarımsal üretimin önemini vurguladı.

Rapor, Kuzey Kore'nin hangi önlemleri alacağına ilişkin ayrıntı vermedi, ancak Kim, değişikliklerin önümüzdeki birkaç yıl içinde olması gerektiğini söyledi.

Araştırmacılara göre, kollektif çiftlikler Kuzey Kore tarımının büyük çoğunluğunu oluşturuyor. Bu tür çiftlikler tipik olarak mahsul üreten çok sayıda küçük çiftçiye ev sahipliği yapıyor.

Kim'in sözleri, ülkede gıda kıtlığının arttığına dair raporların ortasında geldi, ancak Kuzey Kore vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılayamayacağı yönündeki iddiaları yalanladı.

Bu ayın başlarında, Güney Kore'nin Birleşme Bakanlığı, Kuzey'deki gıda durumunun "kötüye gitmiş gibi göründüğünü" söyledi.

Bakanlık o sırada, Kuzey Kore'nin Şubat ayı sonunda yapılması planlanan tarım stratejisi konulu özel bir toplantı ilan etmesinin nadir olduğunu söyledi.

Pazartesi (dün) günkü toplantıda yaptığı konuşmada Kuzey Kore Haber Ajansı (KCNA), Devlet Başkanı Kim'in Sosyalist inşayı sağlamada "tarımsal üretici güçlerin büyümesinin öneminden" bahsettiğini söyledi.

Kuzey Kore, nükleer silahları ve balistik füze programları nedeniyle katı uluslararası yaptırımlar altında ve ekonomisi, COVID-19 salgınlarını durdurmayı amaçlayan kendi kendine uygulanan katı sınır yasakları nedeniyle daha da zorlandı.

Kuzey Kore'deki gıda kıtlığının tam boyutu belirsiz, ancak Ocak ayında yayınlanan bir raporda, Merkezi ABD'de bulunan 38 North adlı izleme grubu, gıda güvensizliğinin 1990'larda ülkeyi harap eden kıtlıklardan bu yana en kötü durumda olduğunu söyledi.

Raporda, "Gıda mevcudiyeti, insan ihtiyaçları açısından muhtemelen asgari düzeyin altına düştü" denildi.

38 North adlı izleme grubu, Kuzey Kore'nin kendi kendine yeterlilik arayışının, tahıllarının neredeyse tamamının yurt içinde üretilmesi anlamına geldiğini, ancak bu durumun ülkeyi savunmasız bıraktığını tespit etti.

Haberde, "Kuzey Kore'nin elverişsiz topraklarında yeterli tarımsal üretimin elde edilmesi, ironik bir şekilde, ithal mallara büyük bir bağımlılık oluşturdu ve ülkeyi küresel şoklara, diplomatik çatışmalara ve olumsuz hava koşullarına maruz bıraktı. Sorunların uzun vadeli çözümü, kısmen nükleer silahlar ve yaptırımlar konusundaki açmazın çözülmesinde yatmaktadır, ancak aynı zamanda ekonomik reformları da gerektirmektedir" denildi.

38 North adlı izleme grubu, yerel ekonomik reformların başlatılmasının Kuzey Kore'nin üretim kapasitesinin zincirlerini çözeceğini ve endüstriyel ürünler ve ticarete konu hizmetleri ihraç etmesine, döviz kazanmasına ve ticari olarak sürdürülebilir bir temelde dökme tahıl ithal etmesine izin vereceğini söyledi.

SON VİDEO HABER

Annenin uyuşturucu isyanı: 'Oğlumu kurtarın, artık kafayı yedim!'

Haber Ara