Dolar

34,9498

Euro

36,7268

Altın

2.990,20

Bist

10.031,60

Olaylı Soçi toplantısında neler yaşandı?

Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi kapsamında gerçekleştirilen Suriye görüşmelerinde yaşanan bayrak krizi, muhaliflerin tavrı ve Mihraç Ural ayrıntısı zirvenin olaylı geçmesine sebep oldu.

7 Yıl Önce Güncellendi

2018-01-31 12:27:30

Olaylı Soçi toplantısında neler yaşandı?

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Soçi'de düzenlenen Suriye konulu Ulusal Diyalog Kongresi'nin kapanışında yaptığı konuşmada, sonuç bildirisinde alınan kararları açıkladı.

ANAYASA KOMİTESİ KURULMASI KARARI

Anayasa komitesi kurulmasına karar verildiğini belirten BM temsilcisi, rejim delegasyonunun yanı sıra "geniş temsilli muhalefet delegasyonundan oluşan komitenin anayasal reform taslağı hazırlamak için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararına katkıda bulunmasına karar verildiği"ni söyledi.

De Mistura, anayasa komitesinde rejim, muhalefet, Suriye uzmanları, bağımsızlar, aşiret liderleri ve kadınların yer alacağını dile getirerek, anayasa komitesinin yetkileri, prosedürleri ve seçilme kriteri gibi hususlar üzerindeki nihai anlaşmanın BM gözetimindeki Cenevre sürecinde yapılacağını vurguladı.

BM temsilcisi, katılımcıların, kendisini anayasa komitesinin Cenevre'deki işlerine yardımcı olarak ataması için BM Genel Sekreterine çağrı yaptığını ifade etti. De Mistura, "En kısa zamanda BMGK'nın 2254 sayılı kararı çerçevesinde (anayasa komitesi ile ilgili) görevimde nasıl ilerleyeceğimi belirteceğim. Bu, uygulamada anayasa taslağı çalışması için Cenevre'de bir takvim ve süreç ayarlamak gerektiği anlamına geliyor" ifadesini kullandı.

"CENEVRE'NİN ROLÜNÜ ÇALMAK İSTEMEDİK"

De Mistura'nın ardından konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandır Lavrentyev de Soçi'den çıkan sonuçların BM gözetimindeki Cenevre sürecini canlandırması için kullanılacağını söyledi. Muhaliflerin katılmadığı kongreye bin 393 delegenin ve 50 gözlemcinin katıldığını belirten Lavrentyev, sonuç bildirisi, katılımcıların başvurusu ve anayasa komitesi için aday listesi olmak üzere üç belgenin kabul edildiğini kaydetti. Lavrentyev, 150 kişiden oluşan aday listesinin BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya sunulacağını ifade ederek, "Cenevre'nin rolünü çalmak istemedik. Siyasi sürecin canlanmasına mümkün olduğunca fazla katkıda bulunmak istedik" dedi. Bu gelişmelerin Astana süreci çerçevesinde olduğunu anımsatan Lavrentyev, gelecek turun şubat ayının sonunda olacağını bildirdi. Putin'in temsilcisi, "Anayasa komitesinin formatını ve heyetini, de Mistura belirleyecek" ifadesini kullandı.

indir_2

MUHALİFLERİ ANAKRA TEMSİL ETTİ

Ankara'dan gelen muhaliflerin kongrenin organizasyonunda değişikleri içeren "kabul edilemez taleplerde" bulunduğu iddia eden Lavrentyev, "Kongreye katılmayan muhalefet de anayasa komitesinde temsil edilecek" dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son dönemde Suriye'de yaşanan ateşkes ihlalleri ve kongre konusunda giderilemeyen bir takım endişe ve belirsizlikler sonucunda Müzakere Yüksek Komitesi ve Suriye Ulusal Koalisyonu'nun kongreye katılmama kararı aldığı anımsatılmıştı. Açıklamada ayrıca, kongreye katılmak üzere Ankara'dan Soçi'ye gelen muhalefet heyetinin de kongre vesilesiyle havaalanına ve kongre merkezine yerleştirilen rejim bayraklı resim ve logolara tepki göstererek, ülkeye giriş yapmak istemediği kaydedilmişti.

LAVROV'DAN AÇIKLAMA

Kongre kapsamında Türkiye ve İran'dan yetkililerle bir araya geldiklerini anlatan Lavrov, “Ortaklarımızla, bugün düzenlenen kongrenin sonuçlarını teşvik edeceğimizi ve BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura'nın, Suriye'de herkesi kucaklayan anlaşmalara ulaşmasında her türlü yardımı yapacağımızı teyit ettik” diye konuştu. Kongreye katılan temsilcilerin, BM nezdinde Suriye anayasası üzerinde çalışmalara başlanmasını talep ettiğini dile getiren Lavrov, “Bugün Cenevre sürecini teşvik edeceğine yönelik bir umutla, kongre sonuçlarını BM'ye teslim etmeye karar verdik. Artık BM'den Soçi'de varılan kararlar doğrultusunda sonuca ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

indir (1)

MİHRAÇ URAL AYRINTISI

Suriye İç Savaşı ve bölgedeki çatışmaların siyasi boyutuna yönelik çözüm olasılıklarının ele alınacağı Suriye Ulusal Diyalog Kongresi öncesinde Rusya, Türkiye'ye yönelik provokasyonlarını sürdürüyor. gerçekleştirdiği terör eylemleri ve Türk düşmanlığıyla bilinen Mihraç Ural, görüşmeler için Soçi'de Rusya tarafından resmi olarak ağırlandı.

1970'li yıllarda "Acilciler" olarak bilinen ve özellikle Hatay bölgesinde faaliyet gösteren sol terörist grubun liderliğini yapan Ural, 1980'den sonra sığındığı Suriye'de iç savaşın başlamasıyla birlikte "Suriye Direnişi" adlı örgütün lideri olarak ön plana çıktı. Örgütünün Banyas'ta gerçekleştirdiği katliam sonrasında "Banyas Kasabı" olarak anılan Ural, terör faaliyetleri ile Türk ve Türkiye düşmanı propagandalarına halen devam ediyor.

Bu açıdan Ural'ın Rusya tarafından resmen Soçi Kongresi'ne davet edilmesi, sürece dair Rusya'nın Türkiye'ye karşı ayak oyunlarından biri olarak değerlendiriliyor.

mihrac-ural1

TÜRKİYE RUSYA'DAN İZAHAT İSTEDİ

Dışişleri Bakanlığı, Mihraç Ural'ın Soçi Kongresi katılımcıları arasında görülmesi üzerine Rusya Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarından izahat talep etti.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Soçi Kongresi'ni Türkiye adına izleyen resmi heyet, THKP-C Acilciler terör örgütü lideri ve 2013 yılında Hatay/Reyhanlı'da 52 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısı sanığı Mihraç Ural'ın katılımcılar arasında görülmesi üzerine, etkinliği organize eden Rusya Federasyonu Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları nezdinde girişimde bulundu.

Heyet, ismi daha önce Türkiye'ye tevdi edilen davetliler listesinde yer almayan bu kişinin Kongre'de hazır bulunmasından duyulan rahatsızlığı kayda geçirdi ve izahat istedi. Rus makamları, konuyu ivedilikle inceleyeceklerini ve sonuçla ilgili bilgi vereceklerini bildirdi.

SON VİDEO HABER

Suriyeliler gitti, atölyeler boş kaldı!

Haber Ara