Al Jazeera'nin haberine göre, El Kaide'nin Suriyeli kolu Nusra Cephesi, Suriye'de Halep'in kuzey kırsalında IŞİD'e karşı savaştığı mevzilerden çekilme kararı aldı. Kararın nedenlerini üç maddede açıklayan örgüt, temel gerekçenin Türkiye'nin Azez'den Kobani'ye kadar güvenli bölge oluşturma kararı olduğunu söyledi.

Açıklamaya Esed rejimine karşı kazanılan başarıları sıralayarak başlayan örgüt, “Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden alarm zillerinin çaldığını” söyledi.

Güvenli bölge açıklaması

Türkiye'nin, “PKK'nın Tel Abyad'dan Afrin'e kadar uzanan bölgeyi ele geçirmesinden ve güney sınırında Kürt devleti oluşmasından endişelendiğini” söyleyen Nusra Cephesi, “IŞİD'in denetimindeki bazı bölgeleri de kapsayan bu güvenli bölge için Türkiye hükümetinin koalisyon güçleri ile savaşa öncülük etmeye ve kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmeye karar verdiğini” ifade etti.

‘Türkiye ve koalisyonun bu hamle için karadan ilerleyecek muhaliflere havadan destek ve topçu desteği sağlayacağını' söyleyen örgüt, bu nedenle Halep'in kuzey kırsalındaki IŞİD'e karşı kurulan mevzileri terk edeceklerini açıkladı.

3 maddeli açıklama

Nusra Cephesi, bu mevzileri terk etmelerinin üç nedeni olduğunu söyledi. Bunlardan ilki, “Nusra'nın koalisyonda yer almayı ya da ondan destek almayı İslami kurallar gereği caiz görmemesi”.

İkinci neden ise, koalisyona karadan destek verecek Suriyeli muhaliflerin bu savaşa hür iradeleriyle girmedikleri kanısı. Nusra Cephesi bu adımın stratejik olmadığını ve hedefin sadece Türkiye'nin ulusal güvenliği olduğunu düşünüyor.

Son gerekçe olarak da, sahada savaşan grupların “İslam'ın meşru gördüğü yollarda birleşmeleri halinde dış güçlere ihtiyaç duymadan IŞİD ile savaşma kapasitesine sahip olduğu” ifade ediliyor.

“Bu tablo karşısında bize sadece, Halep'in kuzey kırsalındaki IŞİD mevzilerinden çekilme seçeneği kaldı” diyen örgüt, Hama ve Kalamun'daki cepheleri IŞİD'e karşı savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Suriyeli muhaliflere ‘nasihatler'

Nusra Cephesi, açıklamada Suriye'de savaşan muhalif gruplara ‘samimi nasihatlerde' de bulundu.

IŞİD'e karşı savaşacak grupların “tüm savaş sahalarını hesaba katan stratejik bir araştırma olmadan savaşa girmemelerini" tavsiye eden örgüt, “Suriye halkının çıkarlarını gözeterek içerideki ve dışarıdaki düşmanlarla savaşma önceliğinin belirlenmesini” önerdi.