Dolar

32,3860

Euro

34,7892

Altın

2.410,95

Bist

10.109,06

Netanyahu, Amona'dan tahliye edilen Yahudilere yeni konut sözü verdi

Netanyahu, Ramallah yakınlarındaki Amona Yahudi Yerleşkesi'nden tahliye edilen Yahudi yerleşimciler için yeni bir yerleşke inşa edilmesi talimatı verdi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-02 15:38:48

Netanyahu, Amona'dan tahliye edilen Yahudilere yeni konut sözü verdi

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Ajansların aktardığı habere göre Netanyahu, dün akşam konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Amona Yahudi Yerleşkesi sakinlerine bir buçuk ay önce verdiği söz gereği yeni yerleşkeyi kuracak ekibi atamaya çalıştığını söyledi.

İşgal rejimi Yüksek Mahkemesi 2014 yılında Amona Yahudi Yerleşkesi'nin Filistinlilerin özel mülkü üzerine inşa edildiğine karar vererek boşaltılmasını istemişti. Kararın en geç 25 Aralık 2016'da uygulanması gerekiyordu.

ARAZİ SAHİBİNE VERİLECEK Mİ?

Mahkemesinin kararında Yahudi yerleşkesinin boşaltılması ve prefabrik evlerin yıkılması istenirken arazinin gerçek sahiplerine iadesi konusuna ise değinilmedi.

İsrail polisi dün akşam yaptığı açıklamada, 200 ila 300 arası Yahudi yerleşimcinin yaşadığı yerleşkede 28 evin boşaltıldığını ve tahliye işleminin devam edeceğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

İsrail hükümeti, İsrail Yüksek Mahkemesinin Amona Yahudi yerleşim yerinin boşaltılmasına ilişkin verdiği kararın ardından mahkemeden söz konusu yerleşim biriminde yaşayan Yahudileri başka bir yere taşımak için 30 günlük süre istemişti.

Filistinlilerin dava açtığı İsrail Yüksek Mahkemesi 26 Aralık 2014'te, "özel mülkiyet üzerine kurulduğu için yapılara ruhsat verilmesinin mümkün olamayacağı" gerekçesiyle Amona Yahudi yerleşim biriminin iki yıl içinde tahliye edilmesine hükmetmişti.

Mahkeme, İsrail hükümetine Yahudi yerleşimcilerin, 25 Aralık 2016'ya kadar Amona'yı boşaltmalarını kapsayan kararı ibraz etmiş, İsrail hükümeti ise mahkemeden söz konusu kararı 7 ay ertelemesini talep etmişti.

TAHLİYE EDİLDİLER AMA...

İsrail yönetimi Batı Yaka'nın Ramallah şehrinin kuzeyinde yer alan Ofra Yerleşkesi için 68 konut kararı almıştı. Haaretz Gazetesi bu kararın, İsrail Yüksek Mahkemesi'nin Amona'dan tahliye edilmesine karar verdiği Yahudiler için alındığını yazdı.

Haber Ara