Münih'teki Güvenlik Konferansı'nda konuşan Stoltenberg, ‘Rusya nükleer kapasitesini modernleştiriyor, yeni nükleer sistemler geliştiriyor ve askeri stratejisinde nükleer silahların rolünü arttırıyor. Bu ciddi bir kaygı yaratıyor' dedi.
SOĞUK SAVAŞ UYARISI
Stoltenberg, NATO'nun yeni bir ‘Soğuk Savaş'ı engellemek konusunda kararlı olduğunu belirten Genel Sekreter, Avrupa Birliği ülkelerinin PESCO olarak adlandırılan anlaşma altında savunma alanında daha yakın işbirliği planlarını da olumlu karşıladıklarını belirtti. Stoltenberg bu konuda, ‘NATO'nun Avrupa ayağını daha da güçlendirmek ve sorumluluk paylaşımı konusunda önemli bir fırsat. Ancak riskler taşıyor. Bunların arasında transatlantik ittifakı zayıflatmak, NATO'nun yaptığının aynısını yapmak var' dedi.
Amerika'da PESCO olarak bilinen anlaşma konusundaki çekincelerini ifade etti. Ancak Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen konferansa endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Alman Savunma Bakanı, ‘Transatlantik ittifakın içinde kalmak istiyoruz ama aynı zamanda daha Avrupalı olmak da. Bir başlangıç yapıldı. Geçen Aralık ayında, Avrupa Savunma Birliği konusundaki planlarımızı paylaştık. Bir açıdan, Avrupa ordusunu oluşturacak bir siyasi aşamayı başlattık diyebiliriz' dedi.
ABD AVRUPA'YA ÇAĞRI YAPIYORDU
Amerika bir süredir, Avrupalı müttefiklerine savunma harcamalarını arttırmaları konusunda çağrı yapıyordu. ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de Münih'teki konferanstaydı ancak bir konuşma yapmadı.
ABD MÜTTEFİKLERİNE KARIŞIK MESAJLAR GÖNDERİYOR
İsviçre'deki Saint Gallen Üniversitesi'nden James Davis, Amerika'nın müttefiklerini karışık mesajlar gönderdiğini söylüyor. Amerika'nın Sesi'ne konuşan Davis şunları söyledi: ‘Amerika'nın NATO'nun Doğu Avrupa'daki üyelerindeki varlığını arttırdığını görüyoruz. Bu çerçevede, Amerika'nın yeniden işbirliklerini arttırdığını, bir kararlılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Ancak siyasi alanda, siyasi liderlik, stratejik liderlik alanlarında sesini yeterli seviyede duyurduğu düşünülmüyor.'
KUZEY KORE VURGUSU
Öte yanda, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kuzey Kore'nin nükleer programı üzerine "Bu krizle ilgili iki önemli aktör var, Amerika ve Kuzey Kore. Bu iki ülke biraraya gelebilir ve bu sorunlar üzerinde anlamlı bir diyalog kurabilir. Amerika'nın bu konuda hazır olduğuna inanıyorum. Başkan Yardımcısı Mike Pence'in son açıklamaları, Kuzey Kore üzerinde baskıyı devam ettirmenin oldukça gerekli olduğunu ama aynı zamanda Kore yarımadasında barış için, Kuzey Kore'yi nükleer programını barışçıl bir şekilde sonlandırma konusunda ikna etmenin de önemli olduğunu gösterdi" dedi.