Irak Müslüman Âlimler Heyeti Genel Sekreteri Musenna Haris Dâri, Musul kent merkezine yönelik savaş başladığında, bombardıman nedeniyle toplu soykırım konusunda endişeli olduğunu ifade etti.
IŞİD'in Musul'dan kolay kolay çekilmeyeceğini söyleyen Dâri, Musul savaşının bu nedenle uzun süreceğini ve bombardıman nedeniyle çok sivil zayiatı olacağını belirtti.
Musul ve Halep savaşlarından sonra tehlikenin Körfez ülkelerine doğru kayacağını söyleyen Dâri, Arap rejimlerinin, bu savaşların kendi gelecekleri konusunda da belirleyici olacağının farkına varmadıklarını savundu.
"Musul savaşı askeri bir savaş değil"
Bağdat'tan sonra Irak'ın en büyük Sünni merkezi olan Musul'daki savaşın askeri bir savaş olmadığını söyleyen Dâri, "Burada aktörler ve gruplar arasında savaş var. Çok taraflı bir sahneyle karşı karşıyayız; herkes hedeflerinin ve çıkarlarının peşinde. Devletlerimiz bunun farkında olmadığı sürece biz denklem dışı kalacağız” ifadelerini kullandı.
Bağdat hükümetinin Musul'da mezhepçi amaçlar güttüğünü söyleyen Dâri, diğer Sünni bölgelerde olduğu gibi Musul'un demografik yapısının değiştirilmesinin de istendiğini savundu.
"Irak'ta Sünnilerin geleceği daha da kötü olacak"
Irak'ta Sünnilerin geleceğinin kötü olduğunu anlatan Dâri, durumun daha da vahim bir hâle geleceğini vurguladı. Sünnilerin herkes tarafından hedef alındığını savunan Sünni figür, Musul savaşının amacının "Sünnileri denklem dışı bırakmak" olduğunu söyledi.
Musul savaşında bazı Sünni unsurların dâhil edildiğini de söyleyen Dâri, bunun sırf savaşa meşruiyet kılıfı kazandırmak için yapıldığını iddia etti.
Irak Müslüman Âlimler Heyeti, 2003'te ABD'nin Irak işgâlinden sonra kuruldu. Heyet, silahlı mücadeleye destek veren, Bağdat'taki siyasi süreci ve parlamentoyu boykot eden Sünni bir grup.