Konferansın açılışında konuşan İİT Gençlik Forumu Başkanı İskenderov, Müslüman ülkelerdeki gençlerin çoğunun ya zorla yerinden edildiğini ya da kendi istekleriyle başka ülkelere göç etmeye eğilimli olduğunu belirtti. İskenderov, bu nedenle Müslüman ülkelerden göç eden genç nüfusta artış görüldüğünü ifade etti.
Konuşmasında Avrupa'daki aşırı sağın yükselişine de dikkati çeken İskenderov, "Aşırı sağın ideolojisini dikte etmesi, toplum içerisinde kutuplaşmalara ve dini aşırıcılığa zemin hazırlıyor." dedi.İskenderov, yaptığı açıklama da uluslararası göç sürecinde gençlerin rolünü ele almak üzere İİT üyesi 56 ülkeden katılımcıyla konferans kapsamında bir araya geldiklerini belirtti. Bir günlük konferansta İslamofobinin de tartışılacağını aktaran İskenderov, sonuç bildirgesini Uluslararası Göç Örgütü ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere de ileteceklerini söyledi.
GÖÇ VE TERÖR İLİŞKİSİ...
Açılışta konuşan Fas Göç Bakanı Abdulkerim Bin Atik ise kendi isteğiyle göç etme ve zorla yerinden etme arasında büyük fark olduğuna dikkati çekti. Bin Atik, "Bazı ülkelerde göç ve terör arasında doğrudan bir ilişki olduğu dile getiriliyor. Ne yazık ki, göçmenleri siyasi seçimlerde ve ideolojik mücadelelerinde istismar eden bazı ülkeler var. Göç sorununa bu şekilde yaklaşmak bizi çözümden uzaklaştırır." diye konuştu
Açılış konuşmalarının ardından ISESCO ve İİT Gençlik Forumu arasında iş birliği mutabakat zabtı imzalandı.