Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Mültecilere 70 milyon dolar ödenecek

Avustralya hükümeti, Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinde tutulan sığınmacılara tazminat ödemeyi kabul etti. Fiziksel ve psikolojik zarara uğrayan mültecilere 70 milyon dolar ödenecek.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-06-14 10:49:44

Mültecilere 70 milyon dolar ödenecek

Avustralya, 2012-2016 yılları arasında Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinde tutulan bin 905 sığınmacıya fiziksel ve psikolojik zarara uğradıkları gerekçesi 70 milyon Avustralya doları (yaklaşık 52 milyon dolar) tazminat ödeyecek.

Merkezde tutulanlar adına dava açan Slater & Gordon Hukuk Firması avukatlarından Rory Walsh, düzenlediği basın toplantısında federal hükümetin Papua Yeni Gine'ye bağlı Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinde tutulan bin 905 kişiye tazminat ödemeyi kabul ettiğini açıkladı.

Walsh, hükümetin bugün yapılacak duruşma öncesi tazminat ödemeyi kabul etmesi üzerine anlaşmaya vardıklarını söyledi.

  1. Firma avukatlarından Andrew Baker da tazminatın bin 905 kişiye eşit olarak dağıtılacağını belirterek "Bu anlaşma, Manus Adası'ndaki gözaltı merkezinde tutulanların ne kadar kötü şartlarda bulunduğunun bir göstergesi." dedi.

Mahkemenin onaylaması durumunda 20 milyon Avustralya doları tutarındaki masrafları da hükümet karşılayacak.

Avukatlar, gözaltı merkezinde kalanların fiziksel ve psikolojik zarar gördüklerini ileri sürerek Victoria Yüksek Mahkemesine başvuruda bulunmuştu.

Hükümetin tazminat ödemeyi kabul etmesi, mülteci hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Mülteci hakları savunucusu Peter Farago, yaptığı açıklamada hükümetin kararının olumlu olduğunu ancak insanların hala merkezde tutulduğunu söyledi. Farago, ''Hala gözaltı merkezindeler. Keşke dışarı çıkarılsalar. Bir yere yerleştirilip ondan sonra para ödense daha iyi olur." dedi.

İnsan Hakları Hukuk Merkezi Yasal Savunma Direktörü Daniel Webb, kurumun resmi sayfasından yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin davayı sonlandırma kararını geç kalınmış ama önemli bir önemli bir karar olarak değerlendirdi. Merkezde tutulanların hükümetin sorumluğunda 4 yıl kötü muameleye maruz kaldıklarını ifade eden Webb, ''Bu insanlar, buraya güvenlik ve daha iyi bir hayat ümit ederek geldi.'' ifadelerine yer verdi.

Manus Adası ve Nauru gözaltı merkezleri

Avustralya, ülkeye teknelerle ulaşmayı başaran sığınmacıları Büyük Oklanus'taki ada ülkesi Nauru ve Papua Yeni Gine'ye bağlı Manus Adası'na kurduğu gözaltı merkezlerine gönderiyor.

Avustralya tarafından yönetilen gözaltı merkezleri, açlık grevleri, tecavüz vakaları, güvenlik zafiyetleri, sağlıksız ve zor hayat şartlarının yanı sıra sığınmacıların durumlarının belirsizliği nedeniyle de sık sık gündeme geliyor. Manus Adası, gözaltı merkezinde 2014'te çıkan olaylarda 23 yaşındaki İranlı sığınmacı Reza Barati hayatını kaybetmişti. Merkezde 24 yaşındaki İranlı sığınmacı Hamid Kehazaei'nin de yaşadığı sağlık sorunlarına zamanında müdahale edilemediği için hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Manus ve Nauru gözaltı merkezlerinin kapatılması için üç yıldır Avustralya'nın çeşitli kentlerinde gösteriler düzenleniyor. Gösterilere katılan çok sayıda kişi, merkezlerdeki hayat şartlarının ve yaşanan olayların ülkeye yakışmadığını, merkezlerde kalanların mülteci statüsüne alınarak yeni bir yaşam kurmalarına izin verilmesini talep ediyor.

Avustralya hükümeti ise söz konusu merkezlerde tutulan sığınmacıların yasal yollardan gelmedikleri için hiçbir zaman ülkeye alınmayacağını açıklamıştı. Hükümet, sığınmacıları bölgedeki ülkelere yerleştirmek için yapılan görüşmelerden sonuç elde edilemeyince eski Başkan Barack Obama döneminde ABD ile anlaşmaya varmıştı.

SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara