Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

Mülteciler Avrupa'dan kaçıyor: Savaş ortamından beter

Irak ve Suriye'de iç savaştan kaçarak Avrupa ülkelerine giden mülteciler 'Avrupalılar bizi istemedi' diyerek memleketlerine geri dönüyor. Irak'a sadece Avrupa üzerinden beş bine yakın mülteci geri dönüş gerçekleştirdi

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-09 19:30:57

Mülteciler Avrupa'dan kaçıyor: Savaş ortamından beter


Suriye ve Irak'taki iç savaştan kaçarak Avrupa'ya giden mültecilerin her birisinin ayrı bir hikayesi var. Zorlu Avrupa yolculuğundan sonra umduğunu bulamayanların sayısı da gün geçtikçe çoğalıyor. Bunlardan birisi de Montahara ve Ali el-Zobady adlı kardeşler...

Geçtiğimiz günlerde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne Irak'a dönüş için başvuru yapan Montahara ve Ali el-Zobady kardeşler "Avrupa yolculuğu hayal kırıklığı ile sonuçlandı. Gittiğimiz her Avrupa ülkesinde istenmiyorduk. Kaldığımız kamplardaki hayat savaş ortamından bile kötüydü." diyor.

Montahara ve Ali el-Zobady kardeşler Avrupa yolunda bütün sermayelerini kullandıklarını da şöyle anlatıyor: "Irak'tan Avrupa'ya gitmek için aracılara 5 bin dolar para ödedik. Bu elimizdeki bütün sermayeydi. Varolan her şeyimizi verdik. Almanya'ya gidebilmek için öncelikle Makedonya sınırında bekledik. Ancak oradan çıkamadık. 3 ay kamplarda rezil bir hayat yaşadık"

Birleşmiş Milletler rakamlarıan göre son dönemde Avrupa'dan Irak'a dönenlerin sayısı 300'ü buldu. Türkiye ile AB arasında imzalanan 'Geri Kabul Anlaşması' sonrası bu sayının artacağı tahmin ediliyor.

İSKANDİNAV ÜLKELERİNE GİDEN MÜLTECİLER DE DÖNÜYOR

Irak'ta iç savaştan kaçarak Finlandiya'ya sığınan binlerce mülteci de bu ülkeyi terk ediyor. Bağdat'a dönen mültecilerin Irak havalimanına indikten sonra ülkelerinin topraklarını öptüğü gazetecilerin kameralarına yansmıştı.

iraqi-refugees-1

Yetkililer yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 bin 100 sığınmacının iltica başvurularını iptal ettiğini söyledi. Bu sayının gelecek aylarda 5 bine ulaşması tahmin ediliyor.

Mülteciler hava soğukluğundan çok fazla etkilendiklerini ve Finlandiya'ya alışamadıklarını söylemişlerdi. Her gün yaklaşık 500 sığınmacının giriş yaptığı Finlandiya'ya, yıl sonuna kadar 30 bin kişinin gelmesi bekleniyordu.

 

Haber Ara