Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Moğolistan’a Türk eli değecek

Başkent Ulan Bator'un içinden geçen Tuul nehrinin korunması için AB standartlarında projelendirilen, biyolojik atıksu tesisini bir Türk firması inşa ediyor

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-30 23:58:11

Moğolistan’a Türk eli değecek

Moğolistan'ın başkenti Ulan Bator'un içinden geçen Tuul nehrinin korunması, Avrupa Birliği (AB) standartlarında projelendirilen, biyolojik atıksu tesisiyle sağlanacak.

Günlük 20 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisi Moğolistan'ın iklim şartları nedeniyle üzeri kapalı olarak inşa ediliyor.

Yaklaşık yüzde 70'i tamamlanan tesisin kapalı havuzlarında koku yayılmasını önlemek için ülkede ilk kez filtre ve havalandırma sistemleri kulanılıyor.

AB standartlarında projelendirilen ve imalatı yapılan arıtma tesisi, her iklim şartında verimli çalışma için ısıtma sistemleriyle donatıldı. Tesiste çıkan atıklardan biyogaz üretilecek ve tesisin kullandığı enerjinin bir kısmı üretilen biyogazdan elde edilecek.

Bir Türk firması olan HNC İnşaat Şirketi tarafından yapılan arıtma tesisinin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Firma Müdürü Hüseyin Öztürk, modern bir altyapı ve çevreci gelecek vizyonuna sahip projenin Moğolistan'da örnek olacağını söyledi.

Öztürk, Moğolistan İnşaat ve Kentsel Dönüşüm Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen bu proje ile Tuul nehrinin temizlenmesinin ve Ulan Bator şehrinin ekolojik durumunun koruma altına alınmasının öngörüldüğünü vurguladı.

Moğolistan devletine iş yapan ilk Türk şirketi olmalarından gurur duyduklarını ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Moğolistan'da önemli ve bir o kadar zor bir projeye imza atıyoruz. Türk mühendislerini buraya getirerek 200 işçiye eğitim verdirdik. Moğol işçilere tecrübe kazandırdık. Tesislerin inşa edilmesiyle bölgedeki nehir temizlenecek. Çevre korunacak. Şehir bu tarafa doğru yapılanmaya devam edecek. Böylece şehirleşmeye, inşaat sektörüne, ekonomi ve sosyal hayata katkımız olacak."

​ Öztürk, yüksek teknolojiyle inşa edilen tesiste, komuta merkezi, suyu filtreleme, arıtma ve ayrıştırma, biyogaz sistemlerinin yanı sıra 4 kilometrelik boru hattı, 3,2 kilometrelik su deşarj hattının da inşa edildiğini bildirdi.

HNC İnşaat Şirketi, biyolojik atıksu arıtma tesisi projesiyle, Moğolistan Ticaret Odası tarafından "En İyi Çevre Dostu Yatırımcı Ödülü"ne layık görülmüştü.

Haber Ara