Dolar

32,2811

Euro

34,6631

Altın

2.410,11

Bist

10.045,74

Mısır parlamento seçimlerinde değişiklik beklenmiyor

Mısır parlamento seçimleri ikinci aşamasında katılım oranında kısmen bir kıpırdanma gözlense de kayda değer bir artış beklenmiyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-23 18:06:09

Mısır parlamento seçimlerinde değişiklik beklenmiyor

Mısır parlamento seçimleri ikinci aşaması için oy verme işlemi dün başladı. Seçmenler başkent Kahire'nin de içinde bulunduğu 13 vilayette sandık başına gidiyor. İkinci aşamada seçmenlerin katılımı oranında kısmen bir kıpırdanma gözlense de kayda değer bir artış beklenmiyor.

İkinci aşamada 60 milletvekili adayı parti listelerinden 222 milletvekili ise bağımsız olarak yarışıyor. İlk aşamada olduğu gibi bu aşamada da parti listelerinde en güçlü koalisyonun Cumhurbaşkanı Sisi'ye yakınlığı ile bilinen eski istihbaratçı Seyf el Yezel tarafından kurulan “Mısır Sevgisi İçin” olduğu biliniyor.

Mısır'ın en eski partisi olarak bilinen Vefd ve daha çok İskenderiye kentinde üyesi olan Selefi Davet Cemaatinin siyasi kanadı Nur gibi partilerin katıldığı seçimleri, Müslüman Kardeşler'in (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet, Muhammed el Baradey tarafından kurulan Dustur, Eymen Nur liderliğindeki Yarın Devrim Partisi, Abdulmunim Ebul Futuh liderliğindeki Güçlü Mısır gibi siyasi partiler boykot ediyor.

Katılımın düşük olması dikkat çekiyor

Sisi'nin halkı sandık başına gitmeye davet etmesine rağmen, seçimlerin ilk ve ikinci aşamalarında katılımın Cumhurbaşkanlığı seçimlerine oranla düşük olması dikkat çekiyor. Bazı gözlemciler bu durumu; “seçimlere katılım oranı eşittir Sisi'nin halk desteği” şeklinde yorumluyor. 

Sandık başına gençler, eğitimli kesimler ve orta yaşlıların gitmediği de önemli bir ayrıntı olarak kayıtlara geçiyor. Seçmenlerin sandık başına gitmemelerinin farklı gerekçeleri var. Gerçek bir demokrasi olduğuna inanmayanların yanı sıra daha önce kullandıkları oyların boşa gittiğini düşünenler de var. Verecekleri oyların sonuca her hangi bir etkisinin olmayacağını söyleyenler de az değil.

Selefi Nur Partisinin oyunun düşeceği öngörülüyor

Arap İnsani Araştırmalar Merkezi Uluslararası Bölüm Müdürü Muhammed el Zevavi ise, Selefi Nur Partisinin oyunun düşeceğini öngörüyor. Zevavi; “ Nur Partisi daha çok İskenderiye ve Marsa Matruh gibi şehirlerde güçlü. Bu şehirlerdeki seçmenler ilk aşamada sandık başına gitti. Diğer şehirlerde orta seviyede halk desteği bulunan Nur Partisi'nin oy oranının düşeceğini tahmin ediyorum” dedi.

Haber Ara