Dolar

32,3905

Euro

34,7872

Altın

2.429,65

Bist

10.059,36

Mısır Fetva Kurumu: Bileşenleri değiştirildiği takdirde domuz kökenli aşı helaldir

Mısır Fetva Kurumu Daru’l İfta, içerisindeki maddenin doğası ve domuz kökenli bileşenleri değiştirildiği takdirde domuz türevlerine dayalı aşı kullanımına cevaz verdi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-12-27 19:19:17

Mısır Fetva Kurumu: Bileşenleri değiştirildiği takdirde domuz kökenli aşı helaldir

“Aşıda kullanılan malzeme, üretim sürecinde domuz olarak isimlendirilmeyen başka bir maddeye dönüştürülür. Böyle olduğu taktirde, koronavirüs ve diğer salgın hastalıkların tedavisi için aşı içerisinde kullanılmasında sakıncası yoktur. Aynı şekilde, bu madde halen doğal açıdan bir domuz bileşeni olarak adlandırılıyorsa da geçerlidir. Ancak tedavi hızı ve etkinliğinde, üretilip kullanılmasının caiz olduğu temiz içeriklerin yerini alacak hiçbir şey yoktur. Haram veya necis madde istihale geçirmiyorsa (niteliği dönüştürülmüyorsa), temiz bileşenler onun yerini almadığı sürece veya tedavi hızı ya da etkinliğinde bir etkisi bulunmuyorsa bu tür ürünlerle tedavi görmek Hanefi ve Şafii mezhebinde olduğu gibi caiz değildir.”

39938140-1608592467-1608592533

Ezher'den virüsle mücadele tedbirlerine ilişkin fetva

Diğer yandan, El-Ezher ise virüsle mücadele tedbirlerinin ihlal edilmesinin haram olduğuna dair bir fetva yayınladı. El-Ezher Uluslararası Elektronik Fetva Merkezi, vaka sayısının yeniden artmasının ardından, virüsün kontrol altına alınmasına yönelik önlemlere karşı ihmalkarlık etmeme uyarısını yeniledi. Cuma günü yaptığı açıklamada, vatandaşları kamu sağlığı yararına daha önce alınan önleyici tedbirlere ve Sağlık Bakanlığı talimatlarına uymaya çağırdı. Aynı zamanda krizin tamamen sona erdiği ilan edilinceye kadar yetkili makamlar tarafından verilen tıbbi ve önleyici talimatların ihlal edilmesinin haram olduğunu zirâ kişinin bu ihlallerle kendisi ve başkalarını zarara veya ölüme maruz bıraktığını vurguladı.

Mısır Vakıflar Bakanlığı ise “Virüse yönelik önleyici tedbirlere uyulmamasının insan hayatına saldırı teşkil ettiğini” vurguladı. Ülke genelindeki camilerin dezenfeksiyon ve sterilizasyon çalışmalarının sürdürülmesi gerektiği uyarısını yenileyen bakanlık, namaz kılanlar arasında boşluk bırakılması gerektiğini belirten işaretlerin konduğundan, tuvaletlerin ve türbelerin açık olmadığından emin olunması gerektiğini vurguladı.

Eğitim ve Teknik Eğitim Bakanı Dr. Tarık Şevki, “okullardaki derslerin durdurulması kararının Eğitim Bakanlığının değil, devletin kararı” olduğunu vurguladı. Ebeveynlerin çocuklarının koronavirüse yakalanacağı korkusuyla derslerin durdurulması çağrılarının artmasının ardından alındığını da ekledi.

Daha önce yaptığı açıklamada Mısır Devleti'nin okul yılını iptal etme planı olmadığını söyleyen Bakan, okulları kapatmanın öğrencileri strese iteceği için onların yararına olmadığına işaret etmişti.

Diğer yandan Sağlık ve Nüfus Bakanlığı ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergeleri dikkate alınarak yürütülen gerekli gözetim, soruşturma ve incelemeler kapsamında bin 133 yeni vaka ve 49 can kaybının kaydedildiğini duyurdu. Bu açıklama, bakanlığın bin 21 vaka ve 51 can kaybının kaydedildiğini duyurmasından bir gün sonra gerçekleştirildi. Nitekim bu rakamlar, ülkenin virüsün ilk dalgasının zirvesinde olduğu Temmuz ayından bu yana bin vaka sınırının ilk defa aşıldığına işaret ediyor. Cuma günü, iyileşen 511 hastanın daha hastanelerden taburcu edildiğini açıklayan Mısırlı sağlık yetkilileri, bu güne kadar toplamda 131 bin 315 vaka kaydedildiğini, 109 bin 462 kişinin iyileştiğini, 7 bin 352 kişinin ise koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Şarku'l Avsat

Haber Ara