Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Mısır'da Selefi alimlere fetva kısıtlaması getirildi

Mısır'da son zamanlarda popüler hale gelen 'tele-fetva' programlarına kısıtlama getirildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-11-17 11:16:10

Mısır'da Selefi alimlere fetva kısıtlaması getirildi

El-Ezher Üniversitesi'nin talebi doğrultasında alınan karara göre, Mısır'da son zamanlarda popüler hale gelen "tele-fetva" programlarına kısıtlama getirildi.

YALNIZCA 50 ALİM

Fetva verme listesi ise 50 alimle sınırlandırıldı.

'DİNE UYGUN OLMAYAN' FETVALAR

El-Ezher Üniversitesi Rektörü Şeyh Ahmet el-Tayyip, televizyonlarda verilen "dine uygun olmayan" veya sıra dışı fetvaların İslam'a ve şeriata zarar verdiğini söyledi. El-Tayyip, "Maalesef bazı kişiler hatalı fetvalarla İslam'ın gerçek öğretilerine zarar veriyor. Bu konuda yetkili olmayan kişiler televizyonlarda İslam'a aykırı garip fetvalar veriyor. Kadın ve erkeğin mirasta eşit hak sahibi olabileceğine dair fetva bunun bir örneği" ifadelerini kullandı.

YALNIZCA BELLİ KİŞİLER FETVA VEREBİLECEK

Haberlere göre Şeyh Tayyip'in talebi üzerine parlamentoda bir yasa hazırlanıyor. Ahram gazetesinin incelediği yasa tasarısına göre yeni yasa ile ülkede yalnızca El-Ezher, Dar el-İfta (Fetvalar Evi), İslam Araştırmaları Kompleksi ve Din Vakıfları Bakanlığı Fetva Departmanı'ndan kişilerin fetva verme yetkisi olacak.

CAMİ'DEKİ VAAZLAR FETVA DEĞİL


Camilerde verilen vaazlar fetva olarak nitelendirilemeyecek.

İZİNSİZ FETVAYA HAPİS ve PARA CEZASI GELİYOR

İzinsiz fetva yayını yapanlar 6 yıla kadar hapis ve 5 bin Mısır pounduna (yaklaşık 1100 TL) kadar para cezasına çarptırılacak.

SELEFİLİK

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan ilmihallere göre İslâmî literatürde Selef ilk dönemlere mensup bilginler ve geçmiş İslâm büyükleri anlamında, Selefiyye terimi ise iman esaslarıyla ilgili konularda ilk dönem bilginlerini izleyerek âyet ve hadislerdeki ifadelerin zâhiri ile yetinip bunları aynen kabul eden, teşbih ve tecsîme düşmeyen (Allah'ı yaratıklara benzetmeye ve cisim gibi düşünmeye yeltenmeyen), bunları başka bir anlama çekme (te'vil) yoluna gitmeyen Ehl-i sünnet topluluğunu belirtmek için kullanılır.

 

Haber Ara