Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Mısır'da doktorlar ile Sağlık Bakanlığı arasında gerilim

Mısır’da Sağlık Bakanlığı ile Tabipler Birliği (EMS) arasında yeni bir anlaşmazlık patlak verdi. Anlaşmazlığın nedeni, Sağlık Bakanlığı’nın Minyeli üç kadın doktorun ölümüyle sonuçlanan olay hakkında acil bir toplantı düzenlemede başarısız olması.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-10 10:44:14

Mısır'da doktorlar ile Sağlık Bakanlığı arasında gerilim

Mısır'da Sağlık Bakanlığı ile Tabipler Birliği (EMS) arasında yeni bir anlaşmazlık patlak verdi.

Anlaşmazlığın nedeni, Sağlık Bakanlığı'nın Minyeli üç kadın doktorun ölümüyle sonuçlanan olay hakkında acil bir toplantı düzenlemede başarısız olması.

Konu Ocak ayı ortalarında gündeme gelirken EMS, kadın doktorların ölümünden Sağlık Bakanlığı'nı sorumlu tuttu.

Şarkul Avsat'ın haberine göre; Mısır'da Sağlık Bakanlığı ile EMS arasında yıllardır sık sık gerginlikler yaşanıyor. Bu gerginlikler siyasi arka planlı uzun bir geçmişe sahip.

Sağlık Bakanlığı, Cumartesi günü akşam saatlerinde savcılığa EMS hakkında ‘yalanlarla kamu güvenliğini bozan ihlaller' işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. EMS, suçlamaları ‘kötü niyetli' olarak niteledi.

Bakanlık, hükümet medyası tarafından yayınlanan açıklamasında, EMS tarafından ‘yalanlar ve krizler üreterek, doktorları provoke ederek ve kamu malının israfına yol açarak kamu güvenliğini bozacak bir dizi ihlal' işlendiğinin gözlemlendiği belirtildi. Bakanlık EMS'yi ayrıca ‘Bakanlığın doktorların eğitim ve mesleki seviyesini yükseltme çabalarını ve onları yetiştirmek amacıyla Mısır Burs Programı'na kaydolmalarını engellemeye çalışar8ak kasten başarısızlığa uğratmakla' suçladı.

Bakanlığa göre EMS, doktorları, olası koronavirüs enfeksiyonu vakaları ve etkileriyle nasıl başa çıkılacağı konusunda eğitim almak için başvuruda bulunmamaya teşvik etti. Bu da Çin'den gelen kişilerin karantinaya alınmayı reddetmesine neden oldu. Bakanlık bu durumu ‘kamu malının israfı ve eğitime ayrılan fonun kaybı' olarak değerlendirdi.

Bakanlığın EMS'ye yönelik suçlamaları arasında ayrıca ‘kamuoyunu kasten galeyana getirmek, Bakanlık yetkililerini tıp akademilerinden birinde eğitim sırasında Kurimat yolu üzerinde yaşanan olayda üç doktorun ölümü, 14 doktorun ise yaralanmasına neden olmakla suçlamak ve Bakanlık yetkililerini herhangi bir kadın doktora karşı idari istismarla suçlamak” yer alıyor.

Buna karşın EMS, Minyeli doktorlar olayının arka planında Sağlık Bakanlığı ve Minye Sağlık Müdürlüğü yetkilileri tarafından EMS hakkında başlatılan 5 soruşturmayı ‘kötü niyetli' olarak niteledi.

EMS Genel Sekreteri Dr. Muhammed Abdulhamid konuya ilişkin açıklamasında, EMS'nin Sağlık Bakanlığı'nın suçlamalarıyla ilgili henüz resmi bir bildiri almadığını söyledi. Medyada yer alan açıklamadaki EMS'ye yönelik suçlamaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Dr. Abdulhamid, Bakanlığın bir yürütme organı, EMS'nin ise bir sendika olduğunun altını çizdi.

Mısır'da Minye Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri tarafından eğitim kursuna katılmaları için zorlanan kadın doktorların ölümüyle sonuçlanan olay sonrası Sağlık Bakanlığı'na yönelik öfke giderek artıyor. Doktorlar, söz konusu eğitim kursuna katılmak için Minye'den Kahire'ye gönderilmişlerdi.

Minye'deki Doktorlar Sendikası daha önce Mısır Başsavcısına bu ‘trajediden' sorumlu olanların soruşturulması için ihbarda bulundu. Sendika ayrıca Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es-Sisi ve Başbakanı Mustafa Madbuli'ye gönderdiği mektupta ‘olaya Sağlık Bakanlığı'ndaki yetkililerin keyfi tutumlarının' neden olduğunu söyledi.

Yeni ortaya çıkan anlaşmazlık, iki taraf arasında birbirini izleyen çatışmalar çerçevesinde geliyor. Sağlık Bakanlığı Haziran ayında devlet hastanelerindeki doktor eksikliğini giderebilmek amacıyla, tıp fakültelerinin sayısını artırmak için bir plan uygulamaya koymuş, ancak EMS buna karşı çıkmıştı. EMS ayrıca çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlık sisteminde mali ve idari reformların yapılması taleplerini dile getirmişti.

Haber Ara