Dolar

42,9199

Euro

50,5672

Altın

6.251,98

Bist

11.294,37

Meşal’den Türkiye’ye teşekkür

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Türkiye’ye Filistin davasına verdiği destek ve İsrail ile normalleşmesi sürecinde Gazze ablukasının kaldırılmasını şart koşmasından dolayı teşekkür etti.

10 Yıl Önce Güncellendi

2016-06-23 14:19:21

Meşal’den Türkiye’ye teşekkür

İkâmet ettiği Katar'ın başkenti Doha'da gazetecileri kabul eden Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'e, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun Çarşamba günü Gazze'nin ablukasıyla ilgili sözleri soruldu. Yanıtı şöyle oldu:

“Türkiye Dışişleri Bakanının bu sözleri, Ankara-Tel Aviv normalleşme süreciyle ilgili yapılan asılsız haberlere yanıt niteliğinde. Türkiye'ye ve yönetimine Gazze ablukasının kaldırılmasını ön şart olarak öne sürdüğü için teşekkür ederiz. Türkiye bu şartı koymasaydı çoktan İsrail ile normalleşmişmeyi tamamlamış olurdu"

Al Jazeera ve AA'nın haberine göre; Meşal, Katar'ın da Gazze ablukasının kaldırılması ve yeniden inşa konularındaki çabalarına da vurgu yaptı ve Hamas'ın Gazze ablukasını Türkiye ve Katar'ın çabalarıyla kaldırmaya çalıştığına işaret etti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu Çarşamba günü, "İnsani yardımlar Gazze'ye ulaştırılmalı" açıklamasını yapmıştı.

Çavusoğlu, İsrail ve Türkiye arasındaki görüşmelerin Hamas'ın İstanbul'daki bürosunun kapatılması talebinde tıkandığı iddialarının ardından şu açıklamayı yapmıştı:

"Hamas ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Bizim başından beri Hamas ile temaslarımız gizli saklı değil. Hamas liderlerine telkinlerimiz de gizli saklı değil. Bir taraftan Ortadoğu barış sürecine katkı sağlamaya çalışıyoruz. İsrail ile ilişkilerimizin kopması nedeniyle bu katkıyı yeterince veremediğimizi biliyoruz. Ama Hamas olmadan kalıcı bir barışın olmadığını bugün İsrail de kabulleniyor. Bu konuyla ilgilenen herkes bunu kabul ediyor. Dolayısıyla bundan sonra da Hamas'a gerek El Fetih ile Filistin içinde birlik ve beraberliğin devam etmesi ve gerekse Ortadoğu barış sürecine katkı sağlamak bağlamında Hamas ile de temaslarımız devam edecektir. İlk temasa geçtiğimiz zaman tepki gösteren ülkeler bile bizim ne yapmak istediğimizi, İsrail dâhil çok rahat bir şekilde anlamıştır. Dolayısıyla İsrail ile ilişkilerimizin normalleşmesi için Hamas diye bir şart yoktur, olamaz da."

saga
Neden İsrail anlaşmasını sanki Hamas veya Müslüman Filistinliler onaylıyormuş gibi verip milleti yanıltıyorsunuz. Halbuki Filistinliler bu anlaşmaya oldukça tepkili. İş İsrail taraftarlığı olunca koşarak atılıyorsunuz. Yahu İsrail şimdiye kadar Türkiye'ye yapabileceğinin en kötüsünü yaptı, şimdiden sonra ne yapabilir ki. Bundan sonra bizim günümüzdü biz yapacaktık. Demek ki 'Van minüt' bazılarının dediği gibi bir ABD destekli bir senaryoymuş.

Yorum Yap

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara