Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Maymun Çiçeği Yayılıyor: DSÖ'den Kritik Aşı Kararı

Maymun çiçeği virüsü hızla yayılmaya devam ederken, DSÖ kitlesel aşılamadan ziyade hedefli aşılamayı öneriyor. Özellikle çocuklar ve savunmasız gruplar üzerindeki etkilerinden endişe duyuluyor.

4 Ay Önce Güncellendi

2024-08-20 12:34:12

Maymun Çiçeği Yayılıyor: DSÖ'den Kritik Aşı Kararı

Maymun çiçeği virüsü, özellikle son dönemde hızla yayılmaya başladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu tehlikeli virüsle mücadelede kitlesel aşılama yerine hedefli aşılama yapılması gerektiğini belirtti. DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, "İnsanların Kovid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok." diyerek, virüsün çocuklar arasında yüksek ölüm oranına sahip olduğunu ve daha hızlı yayıldığını vurguladı.

ÇOCUKLAR ARASINDA YÜKSEK ÖLÜM ORANI

Yeni bir varyant olan Klad 1b'nin hızla yayıldığı ve özellikle çocuklar arasında yüksek ölüm oranına neden olduğu belirtiliyor. DSÖ, bu durumu önlemek için hedefli aşılama stratejilerini devreye soktu. Virüsün yayılımını durdurmak için doğru gözetim ve izolasyon önlemlerinin önemine dikkat çekildi. Kitlesel aşılamanın aksine, risk altındaki gruplara odaklanarak daha etkili bir mücadele yürütülmesi planlanıyor.

DSÖ: BİR PANDEMİYE DÖNÜŞMESİNİ İSTEMİYORUZ

DSÖ, virüsün yeni bir pandemiye dönüşmesini engellemek için uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan etti. Harris, M çiçeği virüsünün yayılmasını durdurmanın Kovid-19'a göre daha kolay olduğunu, çünkü virüsün esasen yakın fiziksel temas yoluyla bulaştığını belirtti.

AŞI TEDARİKİ VE KORUYUCU TEDBİRLER

Mevcut durumda, çiçek hastalığı aşılarının M çiçeği virüsüne karşı etkili olduğu vurgulanıyor. JYNNEOS ve ACAM2000 gibi aşılar, özellikle risk grupları için tavsiye ediliyor. Aşıların doğru yerlere ulaştırılması ve etkin şekilde kullanılması için uluslararası işbirliği gerektiği ifade edildi.

SON VİDEO HABER

Iğdır'da AK Parti İl Başkanlığı binasına molotoflu saldırı

Haber Ara