Dolar

32,5721

Euro

34,9915

Altın

2.459,90

Bist

9.891,16

“Macron’un kararı aydınlanma ruhuna ihanet'

Fransız yazar Roqia Diallo, The Washington Post'ta, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 'zorba' Napolyon Bonapart'ın ölümünün iki yüzüncü yıldönümünü kutlama kararının Fransa'ya ve halkına hakaret olduğunu söyledi.

3 Yıl Önce Güncellendi

2021-05-09 15:38:45

“Macron’un kararı aydınlanma ruhuna ihanet'

Fransız yazar Roqia Diallo, Amerikan gazetesi The Washington Post'ta, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "zorba" Napolyon Bonapart'ın ölümünün iki yüzüncü yıldönümünü kutlama kararının Fransa'ya ve halkına hakaret olduğunu söyledi.

Makalesinde, Bonaparte'ın zulmüne ve Afrika ve Karayipler'de milyonlarca insanın öldürülmesine rağmen, Fransa'da hala önde gelen bir figür olarak saygı gördüğünü vurguladı ve Macron, mezarına çelenk koymadan önce konuşmasında kendisinden bahsettiğini söyledi.

Macron, "Ben" dünyasında, en nefret edilenlerden birini kutlamayı seçtiğini vurguladı.

Paradoksal olarak, Fransa'nın bu yıl köle ticaretinin ve köleliğin insanlığa karşı suç teşkil ettiğini kabul eden Toubira, Yasası'nın (eski Fransız siyahi adalet bakanı) 20. yılını kutladığını ve Napolyon'un Bu suçlarla yakından bağlantılı olarak, "1802'de köleliği eski durumuna getirdi. 1794'te kaldırıldıktan sonra ve Fransa'yı onu yeniden kazanan ilk ve tek ülke yaptı." dedi.

Yazar Roqia Diallo, Macron'un bu korkunç kararı bir "hata, Aydınlanma ruhuna ihanet" olarak gördüğüne dikkat çekti, "Ama kölelik Napolyon'un karşı çıkmaya karar verdiği teorik bir fikir değildi. Batı ekonomilerinin bir hizmetkârıydı, bir kahraman değil, kendi yönetimine meydan okuyanları acımasızca bastıran bir toplu katiliydi” dedi.

Napolyon'un 1799'da "Beyazlarla birlikteyim çünkü beyazım ve başka bir sebebim yok ve bu iyi bir neden" dediğine dikkat çeken Diallo ayrıca, "Afrikalılara, medeniyeti olmayan erkeklere nasıl özgürlük verebiliriz? ”Napolyon sadece siyahlarla beyazların evliliğini yasaklamakla kalmadı, aynı zamanda siyah veya renklinin Fransa ana karasına girişini de yasakladı" dedi.

Yazar Diallo, siyahların görünürdeki dışlanmasına ek olarak, Napolyon'un evli kadınların haklarını ihlal eden ve onları okuyamayacak, seyahat edemeyecek veya bir sözleşme imzalayamayacak hale getiren bir yasa çıkardığını da sözlerine ekledi. Diallo, Napolyon'un kocalara eşlerinin yazışmalarını kontrol etme ve daha da kötüsü, yasal sonuçlar olmaksızın taciz ve tecavüz hakkı verdiğini söyledi.

Yazar Diallo, "Napolyon, Fransız Devrimi'nin ideallerine karşı bir darbe düzenledi ve yönetimi Avrupa'yı ateşe ve kılıç altına aldı" dedi.

Yazar, Macron'un Napolyon'u kutlama kararının yeniden seçim kampanyasının başlamasıyla geldiğini ve 2017'deki ilk kampanyasında başlayan "Bonapartist aday" olduğu izlenimini vermek istediğini açıkladı.

Kaynak: The Washington Post

Haber Ara