Dolar

34,8648

Euro

36,7217

Altın

3.047,06

Bist

10.058,47

Macron ile Erdoğan beş ay sonra yeniden görüşüyor

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre; Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bu akşam video konferans yoluyla görüşme gerçekleştirecek.

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-03-02 14:40:09

Macron ile Erdoğan beş ay sonra yeniden görüşüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu akşam video konferans yoluyla görüşme gerçekleştirecek.

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, iki liderin görüşmesinde öncelikli olarak ikili ilişkiler, bölgesel sorunlar ve Avrupa Birliği ile ilişkiler ele alınacak.

Fransa ve Türkiye liderleri, eylül ayından bu yana Paris-Ankara hattında artan diplomatik gerginliğin ardından ilk kez görüşecek.

Görüşme, Türkiye ile Fransa arasında Libya, Suriye, Doğu Akdeniz veya Paris'in 'İslam dininin Fransa'ya uyarlanması' girişimi ile 'Türkiye'nin Fransa'daki Müslümanlar üzerindeki etkisi' gibi çeşitli konularda çatışma yaşanan derin diplomatik anlaşmazlıkların gölgesinde gerçekleşecek.

Ankara-Paris hattındaki gerginlik, Macron'un, Hz. Muhammed ile ilgili karikatürleri 'ifade özgürlüğü' bağlamında değerlendirmesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da "Bu zatın İslam ile Müslümanlar ile derdi nedir? Macron'un zihinsel olarak tedaviye ihtiyacı var." ifadeleri ile en tepe noktaya ulaşmıştı.

Erdoğan Türk vatandaşlarını Fransız ürünlerini boykot etmeye çağırmış ve Fransa Cumhurbaşkanı'nı "İslamofobi" ile suçlamıştı. Buna karşın Paris, istişareler için Ankara'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

ransız haber ajansı AFP'ye göre, İstanbul'un prestijli üniversitelerinden Galatasaray'da ders veren öğretim görevlileri de sürece müdahil olmuş durumda. Hatta sınır dışı edilme ihtimalleri de bulunuyor. Türkiye, Galatasaray'da ders veren yabancı eğitimcilerden B2 seviyesinde Türkçe bilmesini istiyor.

Aralık ayında, Avrupa ülkeleri, Doğu Akdeniz'deki 'tek taraflı' sondaj faaliyetleri nedeniyle Ankara'ya yaptırım kararı aldı. Bu kararın başını Fransa çekti. Ancak AB'yi ikiye bölen karar daha sonra ertelendi.

Türkiye, Libya'da Trablus merkezli hükümetin yanında yer alırken Fransa lideri Maron, Halife Hafter'i destekledi.

Keza Ankara Dağlık Karabağ'daki Ermenistan ile silahlı çatışmada Azerbaycan'ı destekledi Fransa ise Erivan'a güçlü destek sundu.

Hatta Fransa Senatosu, bağlayıcı olmayan, Erivan lehine bir kararla, 'Dağlık Karabağ'ın bağımsızlığını' tanıdı.

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca Türkiye'yi, Suriye'den militanları (cihatçıları) Dağlık Karabağ'daki savaşa götürmekle itham etti, Türkiye ve Azerbaycan ise buna sert tepki gösterdi.

Ankara ve Bakü, Fransa'nın 'tarafsız olmayan duruşu' nedeniyle Minsk Grubu'ndaki ara bulucu rolünü tartışmaya açtı.

ABD'de Başkan Joe Biden'ın göreve gelmesi ile paralel şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ile 'yeni bir sayfa' açmak istediklerini dile getirdi.

Ayrıca, Akdeniz'deki kaynakların kullanımı adına müzakerelere devam etmek için Atina'ya zeytin dalı uzattı.

Şubat ayı başında Macron, yaptığı bir açıklama ile "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Batı'ya yönelik tavrını yumuşatmasından 'oldukça memnun' olduğunu" dile getirdi.

Ayrıca Fransa lideri Macron, "Şimdi Libya'da Türk askerlerinin çekilmesiyle, Dağlık Karabağ'da, Suriye'de ve Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesiyle iyi sonuçlar alacağımızı umuyorum" diye konuştu.

Kaynak: Euronews Türkçe

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara