Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Lübnan'ın eski Başbakanı Sinyora: Yeni hükümet sürecinde Sünniler dışlandı

Lübnan’ın eski Başbakanı Fuad Sinyora, hükümet kurma konusunda sürdürülen yeni süreçte Sünnilerin dışarıda tutulduğunu söyledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-25 00:55:14

Lübnan'ın eski Başbakanı Sinyora: Yeni hükümet sürecinde Sünniler dışlandı

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın Baabda Sarayı'nda gerçekleştirdiği parlamento istişarelerinin ardından Hizbullah'ın desteklediği Hassan Diyab'ı hükümeti kurmak için görevlendirmesi ülkede tartışmalara neden oldu.

SÜNNİ BLOK YOK

Geçici Başbakan Saad Hariri'nin liderlik ettiği Müstakbel Hareketi ve eski başbakanlar Temmam Selam ile Fuad Sinyora'nın istişarelerde görüş belirtmemiş olması, Lübnan'da Sünni blok tarafından katılım gösterilmeyen yeni bir süreç yaşandığına işaret ediyor.

SİNYORA: SÜNNİLER TEMSİL EDİLMEDİ

Independent Türkçe'nin aynı gazetenin Arapça internet sitesinden aktardığı habere göre Lübnan'ın eski Başbakanı Fuad Sinyora konuya dair şunları söyledi:

"Parlamento istişarelerinde Sünni temsilini dikkate almadan izlenen yöntemleri kaygıyla izledik. Bu aynı zamanda Lübnan'da siyasi yapıyı oluşturan ‘Milli Anlaşma'yı da görmezden gelmek anlamına geliyor."

HARİRİ'NİN HRİSTİYANLAR KATILMASIĞI İÇİN ALDIĞI TAVRI HATIRLATTI

Hariri'nin Hristiyan blokların istişarelere katılmaması nedeniyle, ulusal mutabakata saygı çerçevesinde parlamento müzakerelerinin ertelenmesini talep ettiğini hatırlatan Sinyora, Cumhurbaşkanı Avn'ı Sünnileri yok sayarak Milli Anlaşma'yı dikkate almamakla suçladı.

"YENİ HÜKÜMETİM MAHİYETİ BELLİ DEĞİL"

Kurulacak hükümetin mahiyetinin henüz açık olmadığını ifade eden Sinyora sözlerine şöyle devam etti:

"Yeni hükümet teknokrat bir hükümet mi olacak, tekno-siyasi mi yoksa sadece siyasi mi? bunu bilemiyoruz. Kimler bakan olarak görev alacak? Ülkede geniş temsil gücü bulunan tarafları yok sayacaklarsa bu tek renkli bir hükümet oluşturulacağı anlamına gelir ki bu da Lübnan'ı Arap ve Batı ülkeleri nezdinde daha da yalnızlaştırır. İki aydır sokaklarda başkaldıran insanların talepleri bu hükümette karşılık bulur mu şüpheliyiz."

"MUHALEFETE GEÇEBİLİRİZ"

Sinyora açıklamasının devamında Müstakbel Hareketi'nin muhalefete geçmekte bir sakınca görmeyeceğini belirtti:

"Hükümeti kurmakla görevlendirilen kişiyle ilgili değil ancak parlamento müzakerelerinden önceki süreçlere dair itirazımız var. Eğer bazı kesimler yok sayılacaksa, sadece Sünnileri kastetmiyorum, kaygılı tüm Lübnanlıları da içerecek şekilde muhalefette yer almamız muhtemeldir. Tabii önce sayın Hasan Diyab'ın hükümeti kurma sürecinde nasıl bir tutum takınacağını görmemiz gerekir. Eski başbakanlarla görüşmelerinde nasıl bir söylem sergileyeceğini dikkatle takip edeceğiz. Bakan seçimleri nasıl olacak? Mezhep merkezli mi yaklaşacak? Yani her ekolden bir bakan mı seçmeyi düşünüyor? Diyab şu andan itibaren bir sınavdan geçiyor. Ülkedeki krizi yönetip yönetemeyeceğini hep beraber göreceğiz."

"DİYAB'IN 3 KONUDAKİ PERFORMANSI ÖNEMLİ"

Sinyora, hükümeti kurmakla görevlendirilen Diyab'ın başarılı olabilmesi için üç başlıkta sergileyeceği performansın etkili olacağını söyledi:

"Hükümeti zorlu bir süreç bekliyor. Güven sağlayarak ekonomik büyümeyi yeniden yakalama hedefleri olmalı. Dış desteği, özellikle bölgesel desteği mümkün kılacak olan iç dengenin oluşmasına katkı sağlamalılar. Elektrik ve telekomünikasyon gibi sorunlu dosyaları ele alma biçimi de önemli. Bu üç meselede başarılı olacaklarının görülmesi ciddiyet ve ehliyetlerini ortaya koyacaktır. Lübnan'ın mali olarak desteklenmesi konusunda atacakları adımlar da oldukça önemli."

"HİZBULLAH BU HÜKÜMETE GÜVENİYOR MU?"

Sinyora, Hizbullah hareketinin hükümete başkanlık görevinde Diyab'ı desteklediğini hatırlattı:

"Hizbullah daha önce Sünnileri de dikkate alan uzlaşı yanlısı bir tavır sergiliyordu. Şimdi, içinden geçtiğimiz süreçte uzlaşının sağlanabilmesi için üzerlerine sorumluluk düşen sekiz başlık var. Bunlar Cumhurbaşkanı, Millet Meclisi, Hizbullah, halk hareketi, finansal piyasalar, Arap toplumu, uluslararası toplum ve Sünni kesimdir. Sorulması gereken soru ise şu; Hizbullah ve ortakları bu hükümetin Lübnan halkına güven verdiğini düşünüyor mu? Zira gerek yöntem gerek belirsizlikler nedeniyle bu görevlendirme bize çok güven vermiyor."

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1323257

Haber Ara