Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Lübnan Başbakanı Hariri'den 'Fransa' vurgusu!

4'üncü kez başbakan olarak seçilen Hariri, 'Fransa'nın girişimi doğrultusunda ekonomik, finansal ve idari reformlar yapmak üzere politik olmayan uzmanlardan oluşan bir kabine kuracağım. Hükümeti kurmak için hızlı davranacağım çünkü zaman azalıyor ve ülkemiz için bu son şans olabilir' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-10-23 08:37:37

Lübnan Başbakanı Hariri'den 'Fransa' vurgusu!

Lübnan'da liman patlaması sonrasında siyasi kriz derinleşirken, ağustos ayından bu yana doldurulamayan başbakanlık koltuğuna eski Başbakan Saad el-Hariri getirildi.

Hariri, teknokratlardan oluşan bir hükümet kurup Fransa destekli reform planını gerçekleştireceklerini açıkladı.

4'üncü kez başbakan olarak seçilen Hariri, "Fransa'nın girişimi doğrultusunda ekonomik, finansal ve idari reformlar yapmak üzere politik olmayan uzmanlardan oluşan bir kabine kuracağım. Hükümeti kurmak için hızlı davranacağım çünkü zaman azalıyor ve ülkemiz için bu son şans olabilir" dedi.

Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından atanan Hariri, ülkeyi uzun süredir saran siyasi ve ekonomik krizden çıkarması umuduyla parlamentodaki çoğu grup tarafından da destekleniyor. Mecliste yapılan oylamada 65 vekil kendisine destek verirken 53 vekil de çekimser oy kullandı.

Daha önce 3 kez başbakanlık yapan Hariri, kriz nedeniyle geçen yıl başlayan kitlesel gösterilerin ikinci haftasında istifa etmişti.

Teknokratlar hükümeti girişimi sonuç vermemişti

Lübnan'da Hizbullah ve siyasi müttefiklerinin destekleriyle 21 Ocak'ta kurulan Diyab hükümeti, Beyrut Limanı'nda 2 bin 750 ton amonyum nitratın infilak etmesinin ardından halktan gelen tepkiler üzerine 10 Ağustos'ta istifa etmek zorunda kalmıştı.

Söz konusu patlamanın ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkedeki krize karşı reformları hayata geçirecek bir hükümetin kurulması ve sonrasında Paris'te Lübnan'a destek için uluslararası konferans düzenlenmesi girişimini başlatmıştı.

31 Ağustos'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Mustafa Edib'in teknokratlardan oluşan bir hükümet kurma çabası ise başarısızlığa uğramıştı. Edib, 26 Eylül'de "Hükümeti kurma görevini aldığım sıradaki mutabakat artık yok" diyerek görevi iade ettiğini duyurmuştu.

Kamu borcunun 90 milyar doları aştığı Lübnan, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik krizlerden birini yaşıyor.

Siyasi güçler ile yöneticileri ülkedeki mevcut ekonomik krizin nedeni olarak gören halk, uzun yıllardır yönetimi paylaşan mezhepsel siyasi partilerin yer almadığı, teknokratlardan oluşan küçültülmüş bir hükümetin kurulmasını talep ediyor.

Kaynak: Euronews

Haber Ara