Dolar

32,3374

Euro

34,8108

Altın

2.390,60

Bist

10.276,88

'Libya müzakerelerinde ön anlaşma'

Leon, Fas’ta düzenlenen Libya müzakerelerinde tarafların arasında ‘Ön anlaşma’ sağlandığını açıkladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-29 15:57:42

'Libya müzakerelerinde ön anlaşma'

Al Jazeera'nin haberine göre, BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, arabuluculuk yaptığı ve Fas'ta düzenlenen Libya müzakerelerinde taraflar arasında ön anlaşma' sağlandığını açıkladı. Tarafların son istişarelerini yapmak üzere Libya'ya geri döndüğünü belirten Leon, anlaşmanın perşembe günü imzalanacağını duyurdu.

Süresinin dolmasına rağmen hâlâ çalışmalarını yürütmeye devam eden Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK) Temsilci Heyeti'nin Başdanışmanı Eşref Şuh ise BM'nin sunduğu, 'revize edilmiş anlaşma tasarısı'nda üç maddenin değiştirilmesi nedeniyle imza atmadan önce yeniden istişare yapmaya ihtiyaç duyduklarını belirtti.

MGK İkinci Başkan Yardımcısı Salih Mahzum da temsilcilerinin Fas görüşmelerinden çekildiği yönündeki haberleri yalanlayarak, heyetin Libya'ya istişare yapmak için döneceğini belirtmişti.

Mahzum, MGK heyetinin Perşembe günü Fas'a geri dönerek ön anlaşmaya imza atacağını ya da siyasi çözümle ilgili ortak bir bildirge açıklayacağını ifade etti.

Libya Anayasa Mahkemesi kararıyla feshedilen Tobruk Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Muhammed Şueyb ise revize edilmiş anlaşma tasarısının ‘nitelikli bir adım' olduğunu söyledi. Şueyb, temsilci heyetinin ön anlaşmayı imzalamadan önce Libya'ya istişarelerini yapmak için geri döneceğini açıklamıştı.

Taraflar, pazar günü ilk kez aynı masada toplanmıştı. Daha önce yürütülen müzakerelerde taraflar BM Temsilcisi Leon'la ayrı ayrı görüşmüştü.

Bölünmüşlük iki ordu ile başladı

Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'da ordu standartlarında askeri bir yapı kalmamıştı. Sahada farklı siyasi yapılara hizmet eden birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkimdi. Mayıs 2014'te emekli General Hafter, Libya'daki 'İslami referanslı' milislere karşı Kerame (Haysiyet) adında bir operasyon başlattı. Saldırdığı milisler birleşerek Fecr-i Libya (Libya'nın şafağı) adında karşıt bir operasyona başlattı ve Libya'da iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.

İki parlamento

Haziran 2014'te düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. Yeni seçilen parlamento, Libya Temsilciler Meclisi (LTM) adını almasına karar verilmişti.

Süresini dolduran eski parlamento (MGK), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden ve anlaşma aksine Bingazi'de değil Tobruk kentinde göreve başlayan LTM'nin meşruiyeti ile ilgili başvurduğu Anayasa Mahkemesi karar verene kadar Trablus'ta görevini sürdürmeye karar vermişti. Mahkeme, LTM'nin seçildiği seçimin yasal olmadığına karar vererek onun feshedilmesine karar vermişti.

İki hükümet

MGK, Ömer Hasi'yi, LTM ise istifa eden Başbakan Abdullah Sini'yi yeni hükümet oluşturmakla görevlendirmişti ve daha sonra oluşturulan her iki hükümet görevlendirdiği parlamentodan güvenoyu alarak biri Trablus'ta biri de Tobruk'ta göreve başlamıştı.

Haber Ara