Dolar

32,3859

Euro

34,7738

Altın

2.434,75

Bist

10.066,67

Libya ile anlaşma BM’de

Türkiye, Libya ile imzaladığı “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”nı BM’ye bildirdi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-13 09:35:58

Libya ile anlaşma BM’de

Türkiye, Libya ile imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırasının tescili için Birleşmiş Milletler'e (BM) bildirimde bulundu.

Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre 27 Kasım'da Libya'nın meşrû temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Dolmabahçe'de imzalanan anlaşmanın yürürlük tarihi ise 8 Aralık olarak resmileşti.

Öte yandan bölgedeki gerilim de sürüyor.

YUNANİSTAN'IN ADIMI

Yunanistan, Libya'nın Atina Büyükelçisi'ni sınır dışı etti.

Libya'da meşru hükümeti devirmey eçalışan Halife Hafter, dün (12 Aralık) akşam Trablus'a büyük bir saldırı başlattıklarını duyurdu.

Hafter'in günler önceki bir saldırısı ve dün akşam güneydeki saldırısı geri püskürtüldü.

TÜRKİYE'DEN ASKER GİDER Mİ?

Bunun yanı sıra akıllardaki soru Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne destek için asker gönderip göndermeyeceği.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya böyle bir talepte bulunursa asker gönderebiliriz” dedi. Çavuşoğlu da "Meclis'ten geçmesi gerekir" diyerek sürecin hukuka uygun ilerleyeceğini söyledi.

RESMİ ÇAĞRI GELİRSE 51. MADDE DEVREYE GİRER

Libya'da saldırıların şiddetlenmesi, UMH'nin ülkeye davet etmesi halinde Türkiye, BM Güvenlik Sözleşmesi'nin hükümleri uyarınca Libya'ya asker gönderebilir. BM'nin 2011 yılında verdiği Libya'ya silah satışının önüne geçen ambargo kararı, asker gönderme faaliyetini kapsamıyor. Türkiye, TBMM'den çıkarılacak tezkereyi müteakip bu adımı hızla atabilir. Libya'ya olası bir asker gönderme kararı ise, sadece kara ve hava değil deniz kuvvetleri unsurlarını da kapsayacak. Ayrıca ülkelerin meşrû savunma hakkını düzenleyen BM 51. madde, saldırıya uğrayan devlete yardım eden diğer devletlerin de kuvvet kullanabileceklerini öngörüyor. Bunun için de saldırıya uğrayan devletin bunu ilan edip açıkça yardım istemesi gerekiyor. Bu çağrının, devletin yasal hükümeti tarafından yapılması gerekiyor.

LİBYA ANKARA BÜYÜKELÇİSİ: BOYUN EĞMEYECEĞİZ

Libya'nın Ankara Büyükelçisi Abdurrezak Muhtar Ahmed Abdulkadir, ülkesi ve Türkiye arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası'nın iki ülkenin faydasına olacağını belirterek, “Libya, tüm baskılara rağmen boyun eğmeyecek ve baskılar Libya'nın politikasını etkilemeyecek” dedi. ‘Türkiye-Libya Arasında İmzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakatı ve Çok Yönlü Bölgesel Etkileri' başlıklı panelde konuşan Abdulkadir, egemen iki devletin karşılıklı anlaşma yaptığını, Libya'nın bağımsız ve BM'ye üye bir ülke olduğunu vurgulayarak, “Libya, tüm baskılara rağmen boyun eğmeyecek ve baskılar Libya'nın politikasını etkilemeyecek. Eğer bir anlaşmazlık ve ihtilaf varsa uluslararası mahkemeler tarafından çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

resized_1792e-59055e17abdulkadirdekupe
Abdurrezak Muhtar Ahmed Abdulkadir

TÜRKİYE 900 LİBYALI ASKERİ EĞİTTİ

Türkiye ile Libya arasında daha önce de askeri işbirliği anlaşmaları bulunuyordu. Türkiye'deki harp okullarında Libyalı subay adayları eğitim gördüğü gibi, 2013 yılında yapılmış olan Askeri Eğitim İşbirliği Anlaşması uyarınca da Libya askerinin gerek Türkiye'de gerekse Libya'ya gönderilecek mobil eğitim timleri vasıtasıyla eğitimi planlamalar dahilindeydi. Bu yöndeki çalışmalar devam ediyor. Libya ile geçmişten bu yana devam eden eğitim faaliyetleri kapsamında bugüne dek yaklaşık 900 Libya askeri Türkiye'de eğitim gördü. Libya ile kasım ayında yapılan Güvenlik ve Askeri Mutabakat Muhtırası uyarınca, Libya meşrû hükümeti UMH'nin askeri sistem, harp araç ve gereçleri ihtiyaçları konusunda teknik işbirliği de devreye girecek.

ANLAŞMA GÜNCELLENDİ

Türkiye ile Libya arasında deniz anlaşmasının yanısıra Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası da imzalanmıştı. Anlaşma, iki ülke arasında eğitim ve teknik destek konularında işbirliğini amaçlıyor ve Libya ile 2013'te akdedilen askeri eğitim anlaşmasının güncellenmesi olarak deklare ediliyor. Bu yönüyle de dost ve müttefik ülkelerle yapılmış benzer anlaşmalardan farklı değil. Ancak muhtıraya ‘güvenlik' boyutunun eklenmiş olması, Akdeniz'de istikrarın tesisi kapsamında alınması gereken tedbirler ve Libya'nın Türk askerini davet etmesi halinde bölgeye asker gönderilmesinin altyapısını oluşturmuş durumda.

 

Haber Ara