Dolar

32,2897

Euro

35,1008

Altın

2.477,19

Bist

10.449,76

Libya'da savaş suçu iddiası

Birleşmiş Milletler Libya Temsilciliği (UNSMIL), ülkede sivillere karşı kaçırma ve işkence gibi ‘savaş suçlarının’ işlendiğini söyledi.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-16 02:09:41

Libya'da savaş suçu iddiası

Al Jazeera'de yer alan bilgiye göre; Libya'da devam eden krizi çözmek için tarafların arasında arabuluculuğu üstlenen UNSMIL, ülkede sivillere karşı ‘savaş suçlarının' işlendiğini ifade etti.

Temsilciliğin yaptığı yazılı açıklamada, “Libya'daki savaşan silahlı gruplar, sivilleri kaçırma olaylarından sorumlu. Bu olaylar, etnik azınlıklar dahil, sivillerin ırak, din veya aile bağlantılarına bağlı gerçekleşiyor” denildi.

Açıklamada, kaçırılan sivillerin işkence, kötü davranış ve infaz edilmeye maruz kalarak, aileleriyle bağlantı kurma hakkından mahrum kaldığı ifade edildi.

Açıklamada, ayrıca “Sivillere karşı uygulanan bu suçları işleyen, emrini veren yada engellemeyenler, Uluslararası Ceza Mahkemesi dahil, uluslararası ceza kurumları tarafından takip edilecek ve adalete sunulacak” denildi.

BM İnsan Hakları Konseyi, Mart ayında insan hakları ihlallerini soruşturmak için Libya'ya bir heyetin gönderilmesi ile ilgili kararını oy birliğiyle onaylamıştı.

‘Libya'da 200 bin ila 300 bin silahlı kişi savaşıyor'

UNSMIL'e İnsan Hakları Komisyonu Başkanı, Libya'da savaşan silahlı kişi sayısının 200 bin ila 300 bin kişinin arasında olduğunu ifade ederken, bu sayının 2011 yılında devrik Cumhurbaşkanı Muammer Kaddafi'ye karşı yapılan silahlı ayaklanmadaki silahlı kişi sayısının 10 katını temsil edildiğini söyledi.

2011'de Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, 25 Haziran'da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler oldu ve Libya'da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.

Kaddafi'nin devrilmesinden sonra Libya'da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı.

Emekli general Halife Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla Mayıs ayında başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki silahlı gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

Bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı Onur Operasyonu Koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Haber Ara