Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Kuzen Mahluf’dan, Esed'e ‘zor günler’ uyarısı

Facebook’taki hesabından yaklaşık iki gün önce yayınladığı bir videonun ardından 10 dakikalık yeni bir video kaydıyla ikinci kez ortaya çıkan Esed'in kuzeni işadamı Rami Mahluf, ‘ya vazgeçersin ya da tüm grubunu hapse atarız’ şeklinde tehditler aldığını belirterek ‘zor günlerin kapıda olduğu’ uyarısında bulundu.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-05-04 16:16:07

Kuzen Mahluf’dan, Esed'e ‘zor günler’ uyarısı

Suriye rejiminin başı Beşşar Esed'in kuzeni işadamı Rami Mahluf ani bir çıkış yaparak, güvenlik birimleri tarafından kendisine yöneltilen tehditlere karşı uyardı. Facebook'taki hesabından yaklaşık iki gün önce yayınladığı bir videonun ardından 10 dakikalık yeni bir video kaydıyla ikinci kez ortaya çıkan Mahluf,  ‘ya vazgeçersin ya da tüm grubunu hapse atarız' şeklinde tehditler aldığını belirterek ‘zor günlerin kapıda olduğu' uyarısında bulundu.

Mahluf, Esed'in telekomünikasyon şirketine el koymasından kurtarmak için müdahale etmek üzere nadir görülen bir video kaydıyla itirazlarını dile getirdikten iki gün sonra güvenlik birimlerini, kendisini ‘ya vazgeçmesi ya da tüm çalışanlarının tutuklanacağı' şeklinde tehdit etmekle suçladı.

Suriyeli sosyal medya kullanıcıları arasında yer alan kaynaklar, geçtiğimiz Şubat ayının başlarından bu yana Rami Mahluf'un şirketi Syriatel'deki Beşir Mehna ve Suheyl Sihyun adında iki üst düzey yönetici de dahil olmak üzere bir dizi çalışanının yanı sıra Mahluf'a yakın isimlerin tutuklandığını belirttiler.

Şam'daki kaynaklar, Cumhuriyet Muhafızlarına bağlı güçler, Rami Mahluf'un iki gün içinde ikinci kez yayınladığı ve Beşşar Esed'i ‘Eğer böyle devam ederse tehlikeli bir sürece girileceği' uyarısında bulunduğu videodan saatler önce Mahluf'un Şam kırsalı Yafur Bölgesindeki villasına baskın düzenledi.

Söz konusu videoda baskıya boyun eğmeyeceğini ve sahip olduklarından vazgeçmeyeceğini vurgulayan Mahluf, ‘paranın kendisine ait olmadığını daha ziyade ilahi bir imtihan olarak kendisine emanet edildiğini' söyledi.

Mahluf ses tonunu yükselterek, üzerlerindeki baskının ‘kabul edilemez ve insanlık dışı hale geldiğini' ve bu durumun devam edip etmeyeceğini kontrol edemeyecekleri detaylarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Gelecek günlerin ‘zorlu olacağını' söyleyen Mahluf, “Buna hazırım” ifadelerini kullandı.

Mahluf, yeniden ortaya çıkmasının nedenini güvenlik birimlerinin ‘görevlerini kötüye kullanmaları ve tehditlere devam etmelerinin yanı sıra baskıya maruz kalması ve yöneticileri başta olmak üzere şirketlerindeki çalışanlarına yönelik bir tutuklanma furyası başlatılması olarak açıkladı.

Mahluf rejim destekçilerine dolaylı yoldan gönderdiği bir mesajda, güvenlik birimlerinin davranışları karşısında yaşadığı şaşkınlığı dile getirdi. Savaş sırasında rejimi ve Devlet Başkanı'nı savunanların nasıl olup tutuklandıklarını ve söz konusu güvenlik birimlerinin en büyük destekçisi ve en büyük hizmetkarı olan şirket ve kurumlara nasıl olup da bu şekilde davranıldığını sorgulayan Mahluf, Devlet Başkanı Esed'e hitaben, “Bugün uygulanan baskılar insanlık dışı ve kabul edilemez boyuttadır. Personelimiz tutuklandı” şeklinde konuştu.

Bu gelişme, Suriye'nin en etkili isimlerinden birine güvenlik güçlerinin daha önce eşi benzeri görülmemiş bir saldırısı olarak nitelendirilirken Reuters'ın haberine göre Mahluf şöyle devam etti;

“Sayın Başkan, güvenlik birimleri halkın özgürlüklerine saldırdı. Bunlar sana bağlıydılar, seninleydiler. Bu zor ve tehlikeli bir durum. Eğer böyle devam edersek ülke çok bir zor duruma girer. Bu haksız ve yanlış yerde kullanılan bir güçtür.”

Öte yandan Reuters, Suriye'deki güvenlik birimlerinin ajansın yorum talebine yanıt vermediklerini bildirdi.

Suriyeli kaynaklar daha önce Rami Mahluf ve Beşşer Esed arasındaki ilişkide gerilim yaşandığından söz etmişlerdi. Mahluf ve yardım merkezinin genel müdürlüğü tarafından yönetilen yerel medyaya el konulduğundan konunun ayrıntıları net değildi. Hükümet, son günlerde Mahluf'un mal varlığına el koyulması amacıyla bir dizi karar açıkladı.

Kaynaklar anlaşmazlığın, eski Devlet Başkanı Hafız Esed döneminden bu yana dayısı Muhammed Mahluf'a emanet edilen ve Beşşar Esed'in 2000 yılı yazında ülkenin başına geçmesinin ardından Muhammed Mahluf'un, ilerleyen yaşı ve kötüleşen sağlık durumu çerçevesinde dayısının oğlu Rami Mahluf tarafından yönetilmeye başlayan Esed ailesinin parasının akıbetine ilişkin korkulardan kaynaklanıyor olabileceğini öne sürdüler. Öte yandan Rusya, Mahluf tarafından yönetilen şirketlerin gelirlerinden kendisine olan borçlarını ödemesi için Beşşar Esed'e baskı yapıyor.

Mahluf'a karşı başlatılan kampanyaya, Devlet Başkanı Esed'in geçtiğimiz Ekim ayı sonlarında Suriye devlet televizyonuna verdiği röportajda, resmi kurumlarda ve özel sektörde yolsuzlukla mücadele konusunda Esed'in yaptığı bir açıklama eşlik etti. Esed röportajda, “Özel sektörde devletin parasını boşa harcayan herkesin parayı iade etmesi istendi. Savcılığa gitmeden önce devletin parasının iade edilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriyeli yetkililer Aralık ayında Mahluf, karısı ve ortaklarının da aralarında bulunduğu çok sayıda işadamının taşınır ve taşınmaz mallarına el koymak için bir dizi karar yayınladı. Söz konusu işadamları savaş yıllarında vergi kaçakçılığı ve yasadışı kar elde etmekle suçlandı.

Rami Mahluf, içinde bulunduğumuz Mayıs ayı öncesinde 150 milyar lirayı aşkın ödeme yapması veya GSM şirketi Syriatel'deki hissesini devlet telekomünikasyon şirketine devretmesi konusunda bir uyarı aldı. Kendisine tanınan sürenin sona ermesiyle birlikte 2011 yılından bu yana ilk kez ortaya çıkan Rami Mahluf, Esed'i, Syriatel şirketine müdahale etmekten vazgeçmeye çağırmak için sosyal medya sitesi Facebook üzerinden Perşembeyi Cumaya bağlayan gece 15 dakikalık bir videoda yer aldı ve kendisinden haksız yere büyük miktarlarda meblağlar ödenmesi istendiğini ifade etti.

Kendisinden 125-130 milyar lira (178,5 milyon dolar) ödemesinin istendiğini iddia eden Mahluf, “Vergiden kaçmıyoruz, ülkeyi manipüle etmiyoruz. Vergilerimizi ödüyoruz ve devletle gelir paylaşımı yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Ancak Beşşar Esed'e yakın bir kaynak, Esed'in şirketi borçlarını ödemeye çağırdığını söyledi. İtirazlarına dün yayınladığı ikinci bir video kaydıyla devam eden Mahluf “Çevrenizdekilere inanmayın. Yasaları ihlal etmelerine izin vermeyin. Asla vazgeçmeyeceğim. Siz Sayın Başkan'dan, bizim için adaleti sağlamanızı ve bizi duymanızı rica ediyorum” şeklinde konuştu.

Esed-Mahluf anlaşmazlığının ortaya çıkışı, Suriye lirasının ABD doları karşısında yine değer kaybetmesine neden oldu. Suriye'de 1 dolar bin 270 liradan işlem görürken son gelişmelerin ardından bin 340 liraya yükseldi.

Rami Mahluf, Suriye'deki GSM pazarının yaklaşık yüzde 70'ine sahip olan bir grup telekomünikasyon şirketine başkanlık ediyor. Bu şirketlerin başında Syriatel geliyor. Bununla birlikte Global Witness'e göre toplam değeri 40 milyon dolar olarak tahmin edilen çok sayıda inşaat ve petrol şirketinin yanı sıra Rusya'nın başkenti Moskova'da çeşitli gayrimenkullerin de sahibi.

Suriye hükümeti, Rami Mahluf'un ilk açıklamasına yanıt olarak, ‘kamu parasını toplamak' amacıyla Syriatel GSM şirketine vergi ve aidatlarını ödeme talebinde bulunulduğunu söyledi.  İletişim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Başbakan tarafından alınan karar uyarınca Suriye'deki iki GSM operatörü Syriatel ve MTN'nin devlet hazinesine 233,8 milyar Suriye lirası (334 milyon dolar) tutarındaki ödemeyi en geç 5 Mayıs'ta yapmalarının istendiği belirtildi. Telekomünikasyon Düzenleme Kurumu'ndan dün yapılan açıklamada, GSM şirketi MTN Suriye'nin  ana ortaklarından biri olan Teleinvest'in şirketteki yasal hakları ve Komisyon kararı uyarınca talep edilen meblağları ödemeye hazır olduğunu bildirdiği belirtildi.

Kaynak: Şarkul Avsat

Haber Ara