Dolar

32,4375

Euro

34,7411

Altın

2.439,70

Bist

9.915,62

Kosova'da tarihi temizlik

Kosova'da Tarih kitaplarından Osmanlı dönemi ile ilgili nefret içeren kelimeler temizlendi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-09-14 09:59:52

Kosova'da tarihi temizlik

Dünya Bülteni'nin aktardığı habere göre Kosova Eğitim Bakanlığı, yıl boyunca ders kitapları kapsamında Tarih Dersi kitaplarını da gözden geçirdi.

Eğitim Bakanı Yardımcısı Anila Statovci- Demaj, Kosovapress'e verdiği demecinde, tarih kitaplarının nefret ve kırıcı kelimelerden temizlendiğini ifade etti.
Demaj, “Ders kitaplarının gözden geçirilmesi kapsamında doğal olarak tarih kitapları da görüşüldü. Biliyorsunuz, bu konu çok sayıda tartışmaya neden oldu, Osmanlı İmparatorluğu dönemi bölümünün özel olarak anlatılması talep edilmişti. Bu konu birkaç yıl önce incelenmiştir; uzmanlarımız ve uzman grupları tarafından ele alınarak gözden geçirildi. Kabul edilir olduğu gerekçesiyle şikayet ve taleplerin bir bölümüne olumlu yanıt verildi. Özellikle nefret uyandıran kelime ve ibarelerin olmamasına önem verilmiştir. Genç kuşağın nefret ve hakaret diliyle gelişmeleri öğrenmesi gereksizdir. Genç kuşak çağdaş dünya görüşüyle yetişmelidir” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Statovci, gerek gözden geçirilen kitapların, gerek te gözden geçirildikten sonra hazırlanacak müfredatın delillere dayanarak yapılacağını söyledi.
Temel ilkemiz delillere dayanmamız olacak. Deliller yadsınamaz, tarafsız olarak sunulabilir, ancak bazı şeyler ilave edilerek olumsuz duyguların yaratılmaması gerekir“ şeklinde konuşan Eğitim Bakanı Yardımcısı, gelecek yıllarda yeni tarih kitaplarının hazırlanmasında bu kriterlere dayanılacağını ve nefret uyandıran kelimelerin yer almamasına dikkat edileceğini vurguladı.

Haber Ara