Dolar

34,9466

Euro

36,7211

Altın

2.977,22

Bist

10.125,46

Körfez Krizi'nde gözler, Riyad’daki zirvede

Körfez Krizi'nde gözler, bugün Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde başlayacak olan 40. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Liderler Zirvesi'ne çevrildi. Katar’ın Riyad'da düzenlenecek zirveye Başbakanlık seviyede katılacağını açıklaması, 'Körfez krizinde yumuşamaya gidiliyor' yorumlarının ne derece gerçek olduğu hakkında fikir verecek.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-10 13:04:48

Körfez Krizi'nde gözler, Riyad’daki zirvede

saufi-1

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, zirve için Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani'ye resmi davet mektubu gönderdi. Zirveye katılmayan Sani, yerine Başbakan Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani başkanlığında bir heyet gönderdi.

Körfez krizinde gözler, bugün Suudi Arabistan'ın Riyad şehrinde başlayacak olan 40. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Liderler Zirvesi'ne çevrildi. Suudi Arabistan, Mısır, BAE ve Bahreyn'in başını çektiği ülkelerin ambargo kararı almasından sonra Katar, bu ülkelerle olan bağını askıya almıştı.

Katar'ın Riyad'da düzenlenecek zirveye Başbakanlık seviyede katılacağını açıklaması, Doha'da gerçekleştirilen 24. Körfez Ulusları Kupası sonrası sıkça dillendirilen"Körfez krizinde yumuşamaya gidiliyor" yorumlarının ne derece gerçek olduğu hakkında fikir verecek.

Haziran 2017'den bu yana devam eden Katar ablukasının neden olduğu Körfez krizinde, son dönemde futbolun da etkisiyle "kısmi yumuşama" sürecine girildiği yorumları yapılırken, gözler bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başlayacak 40. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Liderler Zirvesi'ne çevrildi.

Körfez'deki krizin birçok alanda devam etmesine rağmen Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Riyad'da yapılacak zirve için Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani'ye resmi davet mektubu gönderdi.

Katar, kriz sonrası düzenlenen KİK zirvelerinden daha önce de davet aldı ve krizin çözümü konusunda herhangi bir ortam bulunmamasına rağmen her seferinde söz konusu toplantılarda hazır bulunmayı tercih etti. Haziran 2017'den bu yana düzenlenen üç KİK Zirvesi'nden birine Katar Emiri Al Sani bizzat katılırken, diğer ikisinde ise Doha yönetimi başbakan ve bakan düzeyinde temsil edildi.

Katar'ın Riyad'da düzenlenecek zirveye Başbakanlık seviyede katılacağını açıklaması, Katar'da gerçekleştirilen 24. Körfez Ulusları Kupası'na Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn milli takımlarının katılması sonrası sıkça dillendirilen "Körfez krizinde yumuşamaya gidiliyor" yorumlarının ne derece gerçek olduğu hakkında fikir verecek.

2017'DEKİ KİK ZİRVESİ'NE KATAR
EMİRİ AL SANİ BİZZAT KATILDI

Körfez krizinin patlak vermesinin ardından ilk KİK Zirvesi, Aralık 2017'de Kuveyt'in ev sahipliğinde yapıldı.

Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed Cabir es-Sabah'ın yönettiği zirveye Katar Emiri Al Sani de davet edildi.

Al Sani'nin Katar heyetinin başında ülkesini temsilen bizzat katıldığı zirveye, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Umman ise liderler düzeyinde bir katılım göstermedi.

Bu toplantı KİK'in 1981 yılında kurulduğundan bu yana, "liderler düzeyinde en düşük katılımlı zirve" olarak tarihe geçti.

Açılış ve kapanış kısmı 20 dakika olmak üzere toplamda 70 dakika süren toplantı, aynı zamanda "en kısa süreli zirve" oldu.

Körfez krizinden sonra düzenlenen ilk büyük toplantı olması ve Kuveyt'te yapılması dolayısıyla zirvenin bir uzlaşı kapısı açması beklenirken, yayınlanan sonuç bildirgesinde krizden hiç söz edilmemesi hayal kırıklığına neden oldu.

2018'DEKİ KİK ZİRVESİ'NDE KATAR
BAKAN DÜZEYİNDE TEMSİL EDİLDİ

Umman'da düzenleneceği açıklanan 2018'deki KİK Liderler Zirvesi, son anda yapılan bir değişiklikle Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirildi.

Kral Selman, kendi ev sahipliğinde yapılacak zirveye Katar Emiri Al Sani'yi de davet etti.

Katar, zirveye hangi düzeyde katılım göstereceğini son ana kadar açıklamazken, Doha'yı toplantıda Katar Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Sultan bin Saad Al Muraikhi temsil etti.

Körfez ülkeleri arasında yaşanan krize yer verilmeyen sonuç bildirgesinde, "KİK'e bağlılık ve üyeler arası dayanışma" vurgulandı.

KATAR'DAN, SUUDİ ARABİSTAN'A
İLK DÜZEY ZİYARET

BAE'nin doğu sahilinde yer alan Fuceyra Limanı yakınlarında 4 ticari kargo gemisinin 12 Mayıs'ta sabotaja uğraması ve Suudi Arabistan'daki iki pompa istasyonuna 14 Mayıs'ta saldırı düzenlenmesinin ardından Riyad yönetiminin çağrısıyla Mekke'de gerçekleştirilen olağanüstü KİK Zirvesi'ne, Katar Başbakanı Şeyh Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani katıldı.

Bu, Körfez'deki krizin başladığı Haziran 2017'den sonra Katar'ın Suudi Arabistan'a gerçekleştirdiği en üst düzeydeki ziyaret oldu.

Suudi Arabistan Kralı Selman'ın Katar Emiri Al Sani'ye davet mektubu gönderdiği bu zirve Mekke'de iki gün sürdü.

İran'a karşı birlik mesajlarının verildiği KİK Zirvesi sonrası yayımlanan kapanış bildirisinde, KİK ülkeleri ile ABD arasında bölgenin güvenlik ve istikrarını tesis edecek ikili anlaşmalar yapıldığına işaret edildi ve ABD'nin İran'a yönelik atacağı adımların destekleneceği vurgulandı.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

KATAR EMİRİ KİK ZİRVESİ İÇİN
BAŞBAKANI GÖREVLENDİRDİ

Bu arada Katar resmi ajansı QNA'da yer alan habere göre,

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Riyad'da bugün başlaması beklenen Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Zirvesi'ne katılacak heyete başkanlık etmek üzere Başbakan Abdullah bin Nasır bin Halife Al Sani'yi görevlendirdi.

Diplomatik kaynaklar daha önce Katar Emiri'nin zirveye katılma ihtimalinin zayıf olduğunu ifade etmişti.

KÖRFEZ KRİZİ'NDE ÇÖZÜM SİNYALLERİ

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki krizde son dönemde çözüm sinyalleri dikkati çekiyor.

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed Nasır es-Sabah, 5 Kasım'da yaptığı açıklamada, yakın dönemde Körfez krizine ilişkin istenen çözüme ulaşılacağından ümitli olduklarını, ülkesinin de ara buluculuk çabalarını sürdüreceğini belirtmişti.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ise 5 Kasım'da, Körfez krizinin çözülmesi için ülkesinin diyaloğa hazır olduğunu duyurmuştu.

Katar'da gerçekleştirilen 24. Körfez Ulusları Kupası'na Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn milli takımlarının katılması da "Körfez krizinde yumuşamaya gidiliyor" yorumlarını güçlendirmişti.

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır'ın, 5 Haziran 2017'de Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik abluka uygulamaları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

 

 

 

SON VİDEO HABER

İstanbul2da 4 katlı otelde yangın

Haber Ara